Vestmannaøerne – når naturen vinder

Vestmanna 036

 

En af øerne med Eyjafjallajøkull inde bagved på fastlandet!

Breathtaking

– er det bedste ord for i dag! En fuldstændig outstanding oplevelse, som ord ikke kan yde retfærdighed!

Skulle man gøre et lille forsøg, skulle en 14-timers naturfilm køre som billede på en dag, der på ALLE måder tog pippet fra os, som tog fra Reykjavik i morges, og netop er vendt hjem!

Fra en lille storm med 4 meter høje bølger i havnen i Reykjavik, da vi stod op, over det første kik på Vestmannaøerne ved nedkørslen til Hveragerdi, mange kilometer fra havnen, udsyn til Eyjafjallajökull  (prøv ikke at sige dette derhjemme) ,færgetur i havblik, og en fortryllende båd- tur rundt om hovedøen i strålende solskin og roligt hav, over turen på øen og til øens museum for vulkankatastrofen i 1973 og endende med den smukkeste solnedgang, da vi passerede byskiltet til Reykjavik præcist kl. 21.00.

Som sagt: Ord KAN ikke klare opgaven, billeder heller ikke, selvom der snarest kommer en masse fra dagen, når det er redigeret færdigt.

Der er kun ét: Prøv selv at blive en del af de ca. 3% tourgæster, som i løbet af årene får DENNE fuldkomne oplevelse!

Vestmanna 126

Første flueben

rikkepedersen

Rikke Pedersen

Rikke Pedersen er en dansk kvinde fra Vendsyssel, som har gjort en usædvanlig flot karriere!

Efter uddannelse i Danmark til Cand. Scient i geologi flyttede hun i 2000 til Island, hvor hun har boet siden! Hendes varme interesse for lava og vulkaner udviklede sig i 2002-2004 til en phd. i geofysik ved Universitetet i Island! Et oplagt sted at studere dette!

Fra 2008 var hun leder af Nordisk Vulkanologisk Center i Island og som sådan første kvinde på pletten, da Eyjafjallajökull  (prøv ikke at sige dette derhjemme!) sprang i luften i 2010.

Det kom der bla.. en populærvidenskabelig bog ud af med fantastiske billeder og spændende – og pædagogisk flot formidlet – stof. En bog, som jeg købte – ret billigt faktisk -, læste og gav videre til Assensskolens geografi-afdeling.

Hede drømme.

HVIS jeg kan være med til at gøre noget for de skoleklasser, som jeg håber at være med til at få til Island i 2016, har det været min ide og mit store ønske at få dem ud på en levende vulkan sammen med Rikke!

Da vi i dag skulle til møde på Universitetet, præsenterer Michael os tilfældigt for Rikke! DEN Rikke!

Dette eksplosive væsen er lige begyndt som studerende på universitetets læreruddannelse i denne uge! Hvad DET skal betyde, håber jeg at få mere at vide om, inden jeg tager til Danmark næste år!

Men…turde jeg hilse på hende og i samme åndedrag spørge, om hun ville være med til at opfylde min drøm?

Inden jeg fik spurgt, om vi kunne tale sammen, havde hun læst mine tanker:

– Hvis det drejer sig om skoleklasser, så vil jeg gerne!!

Det har jeg  vidner på, og hold helt kæft, hvor jeg  nu håber, at hun ikke drukner så meget i studier, at hun glemmer vores aftale!

Vatnajøkull vulkan

God start

Vågnede kl 6.15. Det er kl. 4.15 lokal tid!

Tid til blog og den første af mange ture i svømmehallen og de varme kar!

Frisk vind, 8-9 grader i luften og 39 grader i hot tubben!

God morgen Reykjavik!

hot tubSundhöllin

At rejse ud

Dynen er lidt tungere i dag: Det er lidt sværere, at komme op!    Hvad med bare at blive liggende og trække dynen helt op?

Det er altid forbundet med en lille usikkerhed og konservatisme, når man skal til at træde ind på nyt territorium! At rejse ud er én måde at forlade sin mageligheds-sfære!

Søren Kierkegaard skrev, at hvis ikke man udsætter sig selv for en gang imellem at miste fodfæste, så mister man sig selv – så mister man livet!

Jeg har altid fået noget ud af at miste fodfæste! Faktisk synes jeg, at jeg har fået et fantastisk liv af at gøre det! Er ikke bange for det, men spændt! Der er altid uvished forbundet med det, men også en pirrende nysgerrighed ift. nye udfordringer: Hvad skal der ske? Kan du finde ud af det? Kan du klare det?

 Egoisme.

Da jeg kyssede Magda farvel på banegården, var det med vished om, at der nu går hele 47 dage, hvor vi ikke fysisk er i kontakt med hinanden! Det stak lidt i hjertemusklen, for det har vi ikke prøvet før, selvom vi helt sikkert ikke har været et par, som har klæbet til hinanden konstant.

Er det ikke lige egoistisk nok bare at kysse farvel og så lade hende alene med alle opgaver derhjemme?

Jo, bondeangeren gør sit indtog, når der ikke er nogen vej tilbage!

Nu får vi det optimale ud af forholdene, som de er (håber vi) og at det så er mig, som får oplevelserne, mens hun har slæbet, er der ikke noget at gøre ved!

Så må jeg dele oplevelserne med hende så godt jeg kan, også når vi ses igen i mit nye hjem i Höfn i uge 42!

 

Broen til Island.

De sidste dage inden afrejsen blev præget af mødet med mennesker, som betyder noget for mig i Danmark!                                                      Nåede at hilse på næsten halvdelen af de ansatte på Assensskolen, da jeg liiiige skulle klare en opgave der torsdag. Andre er kommet hjem for lige at se migranten, inden han tog afsted! Der har været en del besøgende, som ville ønske god tur og lykke på rejsen.

Jeg er ikke vant til at være midtpunkt på den måde, og den oprigtige interesse andre har for mig, kommer meget bag på mig! Og gaverne, som jeg har fået, har i overvejende grad været imod toldreglerne i Island at indføre – i DE mængder!

Island holder sig udenfor EU – i øvrigt også interessant at opleve, at et land vælger EU fra! Islændinge stammer jo fra Norge, så det er nok de samme stærke vikinger bege steder, der ikke afgiver deres suverænitet!

Med mig har jeg en samling af de mest populære danske middagsretter (tak, Hanne), samt krammere, afskedshilsner, brev til turen (tak, Karoline) og en god afslutningsmiddag (tak, Jutta).

 

Vores udsendte.

Kjeld, som selv har været udrejst flere gange, er lærer i Hareskoven. Han er ved at planlægge en tur til Island, og jeg har lovet at være mellemmand ift. at skaffe ham en venskabsklasse, som vil være villig til at besøge Danmark – og have besøg fra Hareskoven!

Han sagde bl.a., at man lærer at værdsætte det, derhjemme, når man rejser ud – selv TV-Avisen!

Det tror jeg, han har ret i! Michael i Reykjavik var inde på det samme: Find en dansk tv-kanal, så du ikke går død i aldrig at høre dansk!

Jeg er også Assensskolens udsendte medarbejder i Island! Måske noget vi skal bygge videre på, når jeg kommer tilbage!

 Bridge.

Og så er jeg– om noget – Juttas udsendte! Hun har selv boet i Island et år og været der mange gange siden!

Både som god ven og som Islandskyndig har hun været til stor hjælp indtil nu. Hun er selvfølgelig meget misundelig på mig, og rejste gerne selv, er jeg sikker på! Utallige er de oplevelser og historier hun har delt med mig, og på den måde forberedt mig godt til Island – på godt og ondt!

Nu har hun også mobiliseret en hel familie i Höfn, som kan tage vare på mig! Baddi bor i samme gade, nemlig nr. 20! Han er sat til at lære mig at spille bridge, mens jeg er i Höfn! Hans søster er afdelingsleder i den afdeling, jeg regner med at arbejde i, og hendes mand kører lastbil mellem Reykjavik og Höfn og kan muligvis hjælpe med flyttelæsset, når jeg forlader Höfn! Jeg kender ikke familien! Og Jutta har ikke set dem i 30 år! Men hvad betyder det? Ingenting i Island, åbenbart!

Tro ikke, at vejen ikke er planet for mig, og man ikke er klar til at få mig som migrant i Island! Jutta har organiseret!

Jeg glæder mig til at møde hende sammen med tvillingerne Barbara og Nikoline i Island i 2016, hvor de vil tage derop – igen!

 Huset

Familien, som ejer huset, hvor jeg skal bo: Lene og Emil, et dansk-islandsk par, har svaret på min mail! De virker fantastisk rare, så det bliver en æressag at passe godt på deres hus!

Om jeg skal slå græs, eller skovle sne (hjørnegrund) må efteråret vise, men jeg håber, at jeg kan bibringe huset noget varme og liv!

 

Tomgang

Besøg

Venner, familie, tidligere kolleger, naboer og andre, som efterhånden ved, at jeg rejser “et år til Island” (august-juni) kommer nu forbi for at ønske god rejse. Det går op for mig, at mange synes det er noget stort og særligt! Det sidste synes jeg jo også, men ud over at jeg glæder mig, er dagligdagen op til ellers, at det bliver ” piece of cake”. Det, der optager mig:  Helt lavpraktiske forberedelse og en mental og arbejdsmæssig forberedelse på at kunne komme af sted og overskue de første 1-2 uger.

De sidste klædningsgenstande er i vaskemaskinen, de sidste indkøb er klaret, herunder sengelinned til kufferten, HVIS  NU vognmanden misser mit flyttelæs! Det er altid rart at komme i eget sengetøj, når man er udenbys og skal bo i fremmede menneskers hus!

Og i stedet for at købe nyt og slæbe det med til Island, med fare for at skulle betale overlæs, køber jeg de sidste ting i Island: Det må være den luksus, som hører med!

Der er et rådighedsbeløb på 5.500 pr. måned, som er et udsendelsestillæg vi får udbetalt forud. For dette beløb kan vi indkøbe ting til projektet eller betale udgifter, som vi så får refunderet senere. Det bliver nok sidst i måneden, at de refunderede penge kommer!

Læringsstile

I denne måned er der købt billet fra Odense til Reykjavik, samt undervisningsmidler (fagbøger) og taktile spil fra specialundervisningen, som JEG gerne vil bidrage med.

Mange elever, der har svært ved at lære nyt og svært (!!) sprog, har glæde af at bruge andre læringsstile i indlæringen. Det er især fra specialundervisningsområdet, at vi har disse spil, og de virker faktisk ret godt på elever, som er ved at lære dansk! Håber det også gælder i Island!

Om at lukke ned

Det føles lidt som at lukke lystbåden ned for vinteren, når jeg nu går og følger op på de sidste ting, der skal laves. Ikke at jeg har prøvet det før – altså lystbåden ! – men det er sådan en fornemmelse af, at tingene skal være i orden inden “båden” skal op, og det hele skal gemmes væk og være klar til næste år!

Tagrenden, som løber over, tagrenden, som drypper. Det ødelagte drivhusglas. Løgene og de tidlige kartofler, der skal tages op. Hvidløgene, som skal sættes. Brændenælderne, som skal fjernes. Fyret, som skal renses og være klar med piller. 100 små madpakker i fryseren til Magda, lige til at tage op og varme!! (Nej, det´gas!!!!) Den sidste opgave på skolen – og så videre: Masser af små, praktiske ting!

Utålmodig.

Mentalt og praktisk kunne jeg rejse om 2 timer, hvis jeg blev bedt om det, så fra nu bliver ventetiden enten lang eller underlig – eller begge dele. Nyde den danske sommer! Slappe af! Nusse færdig! Vente, vente, vente!

 

Schæffergaarden

Billedresultat for schæffergårdenRejselærere til Island stifter bekendtskab med Schæffergaarden, som ligger i Gentofte.

Her inviteres man til 2-3 gange før og efter udsendelse, og møder nye og gamle udsendte og folk omkring projektet.

Schæffergaarden er et hotel- og kursussted i fredelige og rolige omgivelser, hvis man ser bort fra lyden af naboens heste.

Det er især anvendt ifm. grænseoverskridende samarbejde i Norden, især det Dansk- Norske Samarbejde, da det er en fond for dette, som ejer stedet. Gennem 250 år er der skabt smukke, dejlige og moderne rammer om møder og kurser – også for erhvervslivet!

Maden er også vigtig, og laves med klar reference til Norden og Nordens råvarer.

Frokost Schæffergården

Et kursus-sted, som laver en stor frokostbuffet, hvor der skal være nok af alle slags til alle deltagere risikerer let at stå med store mængder mad, der ikke bliver spist.

Derfor er politikken, at man får portionsanretninger til frokosten i stedets restaurant Wohlert: Først en forret, dernæst en enkel hovedret, afsluttende med dessertbuffet (ost, frisk frugt og små desserter og kager).

Det er RIGELIGT til at blive mæt af, især hvis man lige snupper en økologisk juice eller saft til og slutter med den gode kaffe!

Mindre madspil /ingen madspil (ud over de få levninger)!

Serveringen på billedet er fra frokosten i dag, hvor paneret kulmule (lækkert og saftigt) med kål-fennikel-salat (?) og en bernaisse udgjorde den fine hovedret! Groft nybagt rugbrød til – hvis man var meget sulten!

Det snerper!

Jeg var der, fordi 20 islandske dansk-lærere i denne uge er i Danmark for at mødes og udvikle deres kompetencer og netværk – og snakke dansk! En god lejlighed til også at møde Bjørn, som er lærer i Høfn, og som bliver en af mine nye kolleger! Godt at møde ham, dejligt at høre det islandske sprog – for det bliver der jo talt i pauserne – og fint at lave de første forhåndsaftaler med en samarbejdspartner. Vi enedes om at jeg skal finde en lille stak danske børne- og ungdomsfilm, som jeg kan tage med, og som vi kan bruge i undervisningen.

Vi snakkede IKKE om, at vi skulle undgå Mig og Charlie, Min søsters børn eller Gummitarzan, men selvom også DE havde fine momenter, vil jeg bestræbe mig på nyere film (siden 2011) og tage et lille udvalg  med!

Forberedelserne – fortsat!

Det var også fint at møde Lisbet, som skal være i Reykjavik og rare og hyggelige Michael, som både er koordinator og ham, der baner vejen for os og laver de forudgående aftaler med kommuner og skoler, hvilket ikke altid er lige nemt! Men han brænder for dansklærerne og deres position i Island, og derfor skal det nok lykkes, så vi kommer i aktion der, hvor han finder plads!

Der dukker hele tiden flere og flere praktiske spørgsmål op, nu hvor afrejsen nærmer sig, og Michael svarer beredvilligt på ethvert nok så banalt spørgsmål!

Havde aftalt at ro kajak med Torben i denne uge, men af forskellige årsager har vi valgt at skubbe turen til 2016! Det gav lidt luft til at få gennemtænkt forberedelserne og ordnet de sidste praktiske ting herhjemme! Der er både en tagrende og et drivhusglas, der skal være fikset inden.

Flybilletten er købt og betalt! Om bare 14 dage har vi aftalt at spise aftensmad sammen i Reykjavik! NU skal der pakkes færdigt, dvs. at de sidste undervisningsmaterialer skal bestilles hjem og mængden af rejse- og vintertøj skal fordeles i 4 seniorflyttekasser og 1 kuffert (og ét styk håndbagage!) Købte 10 par engangssokker til den første uges tid på vejen hjem! Så er DET klaret!

Fik sagt på gensyn til Kasper og Katrine, som bor i København, uden at vide om vi ses inden, i eller efter Island!

Opskrifter

forside_island

Henrik gav mig denne fine fagbog for 4.-5. klasse, som han har været med til at lave! Flot-flot!  Smukke billeder, fin bog!

Tager man rugbrød med til Island?

Overvejer, om jeg skal pakke en bageform ned i flyttekasserne!

Den opskrift jeg har på islandsk rugbrød (se nedenunder) indeholder meget sukker og sødestof, som nok går til en laksemad, saltet lammekød eller blåskimmelost, men ellers er for sød til en klassisk dansk rugbrødsmad. Med koldt smør er den ellers dejlig som kage til kaffen!

Jeg kan sandsynligvis spise varm mad på skolerne, men så kunne en rugbrødsmad jo være nok til aftensmaden. Brødformen i kassen sammen med opskriften på færøsk rugbrød (!), som jeg har lavet nogle gange, siden jeg brugte den på AOF aftenskolens Grøn Mad-hold tilbage i 80-erne.

Islandsk hverabraud.

Der findes mange forskellige opskrifter – en per madmor eller -far i Island, tænker jeg!

5 kopper rugmel

2 kopper hvedemel

1½ kop sukker

½ kop farin

2 tsk. salt

4 tsk bagepulver

ca.2 dl. mælk

Bland alle indgredienser godt sammen, så det bliver en sej og fugtig masse. Tilpas konsistensen med mælk

 ingredienserne i og hæld dejen i 1-2 smurte forme.

Bag brødet i 24 timer ved 80-90 grader.

I Island bages/koges brødene nogle gange i jorden i nærheden af varme kilder eller lun lava! DET skal prøves!

Rugbrød fra Færøerne.

Surdej

½ liter lunken vand

1 spsk. salt

½ kg. rugkerner, gerne skårne

125 gr  hvedemel

Surdel opløses i vand og resten røres i og dejen hviler 24 timer, indtil surdejen virker.

Så tilsættes der:

½ øl (evt. malt- eller hvidtøl)

1 spsk brun farin / rørsukker

1½ dl vand

250 gr. groft rugmel

i dejen, som røres god igennem og hældes i en brødform – når der er taget fra til surdej til næste gang!

Efterhæver mindst 6 timer. Herefter sættes formene i ovnen og bager 1 time ved 100 grader og 1-1½ time ved 190 grader.

Slowfood – og det bilder jeg mig faktisk ind, at man kan smage!

Fik lov til at lave plukfisk, som er en islandsk delikatesse, for de spisende på Degnehøjfestivallen i forrige uge:

Plokkfiskur

Lige dele torskestykker (skåret i tern) og kartofler (skåret i tern) koges i hver sin gryde med vand og salt til de er lige ved at koge – ca 10 minutter.

En god håndfuld hakket løg puttes i ved fisken de sidste 3 minutter. Kartoffelvandet smides væk, mens fiske-løg-vandet bruges til en opbagt sovs af smør og mel. Brug ca.2/3 af vandet.

Alle ingredienser og noget revet mozzarella blandes sammen og hældes i et ildfast fad. På toppen krydres med frisk peber og tørfisk, gerne røget, som strimles ud over retten, der gratinerer 10 minutter i ovnen inden det serveres med rugbrød.

Når jeg tager til Høfn, ankommer jeg til Islands hummerby nr. 1.

Opskrifter herfra senere, men smager det bare halvt så godt som Juttas hummersuppe fra forleden (varm, stærk og MANGE hummerstykker) er der noget at glæde sig til.

Jeg øver mig på at tale islandsk!

Benyttede lejligheden til at afprøve på Mathilde (13 år fra Mossfellsbær) om hun kunne forstå de få islandske sætninger, jeg har øvet mig på. For det meste var hun ikke begejstret, men da jeg sagde: ‘Eg talar ikke islensku mjög godt! lyste hun straks op og sagde: Ja, DET var rigtigt!!

Og det kan jo forstås på flere måder!

Assensskolen

På job igen.

Et vikariat fra påske til sommerferie – det var, hvad jeg fik tilbudt på Assensskolen. Godt nok havde jeg søgt på en anden skole i Assens Kommune, men via godt samarbejde mellem vicerne fik jeg at vide, at der var brug for en tysklærer i Assens, og det var det jeg så fik!

Dilemma.

I løbet af én dag fik jeg invitation til samtale om job som rejselærer i Island – og lovning på fuldt skema efter sommerferien! Så da jeg valgte og takkede ja til Islands-udfordringen, var det samtidigt nej-tak til fast arbejde i Assens!

På den måde kunne rejeselærerjobbet blive mit sidste – jeg var trods alt fyldt 60 og ville være 61, når jeg så skulle søge job i Danmark igen, en opgave, som skulle klares pr. distance.

Det var en gambling! Jeg vil gerne være aktiv indtil jeg kan gå på pension i 2021! Nu lod jeg mig lokke af et år på Island med gode chancer for derefter at blive sendt på efterløn.

En kringlet løsning, og lange dage i maj.

For at blive rejselærer, skal man have et job, man kan frikøbes fra. Jeg havde ansættelse til 26. juni, men ikke fra 1. august, hvor jeg skulle frikøbes!

Bare ærgerligt, Sunny Boy! Ingen job – ingen Island!

Heldigvis fik jeg snakket godt med personer, som kunne beslutte noget i Assens Kommunes skolevæsen, og fik forklaret min situation.

På skolen spurgte kolleger dagligt, hvordan det gik med forberedelserne, men de stod ligesom i stampe, så længe jeg ikke vidste, om jeg kom af sted.

Måske skulle jeg alligevel takke ja til et job efter sommerferien. Jeg havde jo mine linjefag og spændende opgaver med flygtninge-indvandrerelever i sprogcentret. Og jeg havde dejlige kolleger, en imødekommende ledelse og rare elever og befandt mig virkelig godt på Assensskolen.

Jeg havde også en 8. klasse, som jeg kunne komme til at føre op til tysk, når de kom i 9. og vi havde et fortræffeligt samarbejde og nogle skønne timer sammen. Det ville være nemt at blive.

Men eventyret ligger i Island, så det var once-in-a-lifetime: Det SKULLE prøves.

Efter nogle meget lange dage i slutningen af maj havde folk med pondus i skolevæsnet truffet en beslutning! Da min leder kaldte mig ind på kontoret, fik jeg at vide, at man – under hensyn til min og skolens situation – ville fastansætte mig pr. 1. juni 2015, så jeg dels havde et job at blive frikøbt fra OG et job, når jeg kom tilbage!

– Du skal give os besked, hvis du IKKE kommer tilbage hertil, var beskeden!

Det var fuldstændigt overvældende, og glædestårerne pressede sig på! Sikke en tillid af få! Hold da op, hvor var jeg dog privilegeret og taknemmelig!

Besked til Undervisningsministeriet, som var indviet i mine problemer: JEG KOMMER!!

Oveni fik jeg fra skolens bibliotek en masse kasserede bøger, så jeg kunne finde frilæsningsbøger jeg kunne tage med til Island til fordeling mellem de skoler, jeg skulle samarbejde med! En solskinsdag blev bøgerne sorteret, og det bliver en fin lille kasse med børne- og ungdomslitteratur af danske forfattere!

Nu var jeg i gang med at pakke!

IMG_0413

IMG_0415

IMG_0412