Checklisten

– truffet Rikke Pedersen?  Check!                                                                              – været på Heimaey? Check!                                                                                         – stået på ski? —                                                                                                                     – været ved Myvatn? —                                                                                                    – oplevet en vulkan? Måske check??

bardabunga

Der ligger en tung lugt af svovl over byen! En större flodbölge fra vulkaner under Vatnajökull maser sig lige nu ned mod Atlanterhavet sydvest for den store gletcher, og ved Kirkjubærklaustur truer den med at oversvömme dele af ringvej 1 og måske ödelægge broer pga. det enorme vandtryk, der er. Det er det störste udslip målt der siden 1971, men man tror ikke der sker större skader, selvom der kommer op til 2200 kubikmeter vand – pr. sekund!   Nok til at fylde et 50m svömmestadion – på 1 sekund!

Jökullhlaup

Afvandingskanalerne er mættede af regnvand og almindeligt smeltevand, men når der så kommer en flodbölge som fölge af et vulkanudbrud, kommer der endnu mere vand, og det kommer på en gang.

Det er normal hvert andet år, at trykket under gletcheren lige skal tages. Nu er der gået 5 år siden sidst, så man er spændt på her, hvor slemt det bliver! Ikke mindst fordi der jo var et udbrud sidste år i Bardabunga, som endnu ikke har sendt smeltevandet, som ligger under gletcheren afsted.

Lugten i byen stammer fra denne flodbölge, som over 200 km vest her fra er på vej nedover fjeldene og ud i de sandede og stenede områder ud mod kysten.

jökullhlaup

Guðmundur og jeg skulle have 1. dobbelttime til morgen i 9. klasse.

Han skulle også nå at köre til Reykjavik og med sin kone på hospitalet – inden kl. 15.00! De skulle netop passere det rasende vandlöb! Jeg bad ham se at komme afsted og havde en god og fornöjelig afslutning med klassen, som godt nok havde været til skolefest i aftes, men alligevel var yderst motiveret til engagere sig i timen!

At liste dansk ind med lege er jo altid populært!

På jökullen er der varslet temperaturer ned til – 20 i löbet af den kommende uge. Den kulde kan komme til at ligge tæt på eller sammen med et muligt vulkanudbrud!

Kontrasterne er store! Vi kan bare lade stå til – og opleve!

På www.vedur.is kan man klikke sig frem til billeder og videoer af flodbölgen, som ventes at toppe natten til lördag.