Advent

DSC02086

 

 

 

Som illustrationen viser, kom julen til Höfn første søndag i advent.

Da byens juletræ ved havnen i dag ved femtiden blev tændt – efter skønsang  og  julemarked og åbent hus i mange huse, hjem og skure -var det samtidig tegn til at fra NU til ca. 1. februar er det ok at være julet, at julepynte og oplyse sit hus med lys af alle slags på den helt store klinge. Glæder mig til at fotografere nogle af de smukkeste julehuse!

DSC02080

Endelig sne.

Knitrende sne under støvlerne, 6 graders frost, lav sol, sneglatte veje  og smukke fjelde: Ligheden med Norges vinterlandskab, som vi kender så godt efter 30 ugers vinterferie i Norge gennem årene, er slående. Og lige nu særdeles behagelig! En perfekt ramme i dag for Jólahátid i byen, et fælles projekt, hvor restauranter, guest houses, og forretninger har søndagsåben, men også en dag, hvor mange forskellige organisationer forsøger at rejse penge til forskellige formål.

Drenge fra 10. klasse har været for at sælge lodder til fordel for en spanienstur for junior-fodboldafdelingen i byen, og Lions Club har lige solgt mig luksuschokolade, hvor overskuddet går til Lions arbejde her.

Der var også åbent i nogle forskellige hytter og skure, hvor jeg ALDRIG har været – og ikke har kunnet drømme om, at der ville blive solgt noget derfra! Men i sten- og mineral-sliberiet var der en stor alsidig genbrugsbutik i dagens afdeling, og på loftet af et fiskerskur var der ligeledes genbrug og antik, hvor man kunne få gratis kager og kaffe og gøre gode køb.

DSC02100

Jeg fandt en keramikting til ovnen for en 10-er og så på en guitar. Faktisk har jeg savnet en guitar at kunne tage med på skolen, da alle instrumenter kun findes i musikskolen. I Reykjavik så jeg på brugte guitarer til alt mellem 1200 og 2000 kroner – danske, vel at mærke.

Det var dog for meget, hvis jeg måske alligevel ville efterlade den. Nu så jeg en pæn guitar til bare 1000 kr. – islandske, forstås! Omkring 53 danske kroner! Og de havde en guitar mere, men inden den blev skaffet til veje, var mine tæer og fingre frosset af, og jeg havde forladt boden.

DSC02096

Da jeg kom tilbage en halv time – og en varm kakao – senere ville de godt sælge guitaren for 500 ISK, – halv pris, for den manglede jo en streng! Nu købte jeg så en pæn spansk guitar med 5 strenge, god lyd uden skader for 26 danske kroner, vel vidende, at man kan købe et sæt nye strenge til guitaren i Computerbutikken her i byen. Det blev et sæt med 6 nye strenge for 90 kroner!

Guitaren kunne nemt stemmes, og den holder stemningen, så jeg er mere end godt tilfreds. På vejen hjem købte jeg en gulerodskage med dejlig icing og en jólaglögg på gymnasiet, hvis kantine havde åbent.

Kold julesaft-glögg kommer aldrig til at redde mit julehumør!

Til gengæld var aftenhimlen værd at gå hjem under:

DSC02106

Sådan var solnedgangen mod sydvest:

DSC02108

Ved hoveddøren vendte jeg mig en sidste gang mod vest. For enden af vejen ligger guldkisten!

DSC02110

Det blev en adventssøndag med mange smukke billeder til kameraet!

Natur og kreativitet

Med armen vredet lidt om på ryggen kom jeg for en måneds tid siden uforvarende ind i et arrangement om kjolesyning!

skovSkov, ryg

Efterårsskov

Baggrund.

26 piger i 7.-10 klasse, halvdelen af pigerne i disse årgange i byen har i 2015 arbejdet på et større projekt i aftens-/ungdomsskolen. De skulle i grupper af 3 eller 4 designe, tegne, udskære og sy en kjole, som én af dem skulle bære til en opvisning. Det var denne opvisning jeg løb ind i, og det blev faktisk en emotionel oplevelse, som jeg slet ikke havde forventet.

Overskriften til arbejdet med kjolerne var: Den islandske natur, og resultaterne blev en gennemgang af Islands naturforhold, som man kan opleve den her, og smukt, smukt fortolket i kjoler, sminke og præsentation.

grönt forår

Sommer – lyset vender tilbage.

Kjolerne og designerne udkæmpede også en konkurrence, först om at kvalificere sig til landsdelsfinalen. De 3 flotteste kreationer skulle udvælges til dette, og her udgjorde 4 dommere med faglig indsigt dommerpanelet, som var: en ung mandlig ekspert (skrædder), pigernes lærer fra Vöruhúsid og 2 eksterne dommere, tekstil-lærere fra andre byer.

Og det var ikke kun det færdige resultat, som blev bedømt, men også forarbejdet og systematikken i både arbejde og i den arbejdsmappe, som de lovende designere skulle udarbejde sideløbende med tekstilarbejdet.

Fjall

Efterår med tyttebær i fjeldet 

Der var også en sang-konkurrence, men her stillede kun Salóme op. Selvfølgelig vandt hun og gik videre! Senere vandt hun også landsdelskonkurrencen og gik dermed videre til landsfinalen i Reykjavik, som afgøres til foråret. Hvorvidt der her var egentlig konkurrence, ved jeg ikke. Men hun synger da også dejligt og rutineret, så hun kan nok klare modstand. I dansktimerne har hun derimod sine udfordringer!! Men kan man blive professionel sanger, behøver man ikke forstå dansk!

Mix

Gletcher

Det interessante var selvfølgelig den rejse, som de unge designere fik sendt os tilskuere ud på. Og de havde formået at få mange indtryk fra de forskellige landskaber og årstider med i deres kjoler.

Men samtidigt var det jo også 26 islandske elever, som jeg alle havde mødt i mange dansk-timer efterhånden. Det gav et helt nyt perspektiv at se deres kreativitet og livsglæde på et område de tydeligvis var tryggere ved end dansk.

Nordlys

Nordlys

Der var også plads til de mere særprægede kjoler, hvor man kunne forstå inspirationskilden, og hvor bare udførelsen ikke var så raffineret. Alligevel var kjolerne en vigtig del af det samlede udtryk.

Vulkan

Vulkan – eldgos

2 kjoler stak ud fra mængden i raffinement og skønhed, og sammen med sommerkjolen gik de videre til landsdelsfinalen, og også derfra videre til landsfinalen. Det var “nattehimlen” og “snedronningen”.

Også sminkemæssigt var disse kreationer outstanding. Således havde snedronningen hvide kontaktlinser på, som gav et helt særpræget udtryk.

nat

Nattehimlen – den elegante

De kreative miljøer og mange spirende unge talenter kendetegner Höfn.

Den spændende filminstruktør Hlynur Palmason er herfra. Gymnasiets trofæ-væg viser nationale og internationale diplomer, førstepladser og udmærkelser i videnskabelige og kunstneriske konkurrencer osv.

Og aftenens underholdning blev leveret af 3 gymnasiegutter, som med dreven teknik og inspiration fra mange metal-bands, måske også lidt fra Dizzy Mizz Lizzy, spillede nogle betagende numre. De deltager til foråret i den store rockmusikkonkurrence i Reykjavik, hvor tidligere vindere som Sigur Ros og Björk også har vundet en gang!

Jökull

Vinder: Vinter – isdronningen

Det kreative miljø udspiller sig i Vöruhúsið, som har FABLAB for de teknisk interesserede, diverse håndværksmæssige værksteder, medieværksteder og også rummer musikskolen!

Et hus og nogle lærere/voksne, man kan være stolte af i Hornafjord.

Tak til Lena Hrönn Marteinsdottir for fotografierne.

Lyset

 DSC02075

Der er nu dagslys her mellem 10.00 og 16.00.

Det er egentligt okay, og ikke til at ændre! Vi møder alligevel ind ved 8-tiden og arbejder til 16.00, så dagslys er ikke en del af livet inde på skolen.

Ovenstående billede er fra halv ni, på vej til skole i morges. Efter at have fået styr på materialer til undervisningen skulle der kaffe til, inden vi i frikvarteret skulle spille i basketturneringen mod 10. klasse-

Nyd lige udsigten halv ti fra kaffistofan, lærerværelset:

DSC02079

Ikke ´ligefrem et af de grimmeste øjeblikke her!

Måske det motiverede os til faktisk at besejre 2-meterspillerne i 10. klasse: 5-7 dygtige basketballspillere, som var yderst opsatte på at få revanche for nederlaget i fodboldturneringen. Måske for opsatte: De glemte hvor gode spillere de er, og at spille sammen.

En rugbytackling på Sæmondur, en lærer,  viste hurtigt, at de ikke tålte modgang så godt! 2 unge idrætslærere, en basketspiller fra Stykkisholm nogle gode boldspillere og en gammel dansker (topscorer) behøvede lige netop 15 minutter, som kampen varede, til at sætte det hele på plads og vise, at rutine og psyke gør meget!

Også utroligt så mange gange skudfinten fik alle til at springe op i forsvar, hvorefter det var let at lægge bolden i! Fed følelse!

En elev var så skuffet, at han efterfølgende tog hjem! Den danske rejselærer tog i sundlaug og et varm  bad inden dagens lektioner.

DSC02077

Nu bliver de sidste uger op til jul hektiske!

Ud over timerne i overbygningen er der nu også timer for 5.-6. klasserne og gæsteoptræderne for underskolens andre 5 klassetrin. Sammen med dansktimerne på det hyggelige hold i aftenskolen og min egen undervisning til islandsk bliver det 26 undervisningstimer pr uge! Godt at komme lidt op i gear!!

Så hvad gør det, at der ikke er så meget lys – vi arbejder jo alligevel bare! Men nu begynder nogle af kollegerne også at trænge til juleferie – et langt efterår siden 24. august uden ferier har tæret på deres kræfter med sygedage og fravær til følge!

Jólahátid á Höfn.

I weekenden starter julen her, og den fortsætter ca. 2 måneder, til omkring 1. februar. Der er arrangement søndag, hvor jeg formoder, at det skydes i gang, og i den kommende weekend vil der nok være udsmykning i de fleste huse i byen. Masser af flot lys i vinduerne! Sådan søger man selv for “lysere” tider her i byen i den mørke tid! Nogle huse har fået det sat op, men det bliver nok først i denne weekend, at der kommer fuldt blus på, som vi kender det i Danmark! Jeg fandt lidt julepynt på loftet, så også jeg vil oplyse mit hus!

Det har været SKØNT, at julen ikke startede 1. oktober, som derhjemme! Julen -lysets tid!

DSC02076

Aktiv uge

Privilegium

Hvem får muligheden for at undervise på et kursus for lærere i Island?

Hvem får mulighed for at undervise en lille gruppe medlevende voksne på aftenskole i Island 2 gange om ugen?

Hvem får gratis islandsk-kursus 2 x 2 timer i 10 uger  til gengæld?

Hvem bliver inviteret til 1 1/2 times intens badmintontræning – med transport til og fra hallen?

Hvem spiller med på lærernes hold og lammetæver 9. klasse i basketbold, for derefter at kunne gå 1/2 time i hot tub og sauna            –  midt i skoledagen?

Hvem får stillet bil til rådighed i 2 dage for at være gæstelærer på naboskole?

Hvad gör det så, at Danmark ikke skal til EM – når bare Island skal??

Er glad, privilegeret og lidt træt – hårdt program for en 60-årig!     Skal lave dansk æbleflæsk til danskholdet i aften: Sådan forbereder vi sidste undervisningsaften, som skal være en dansk julefrokost!

æbleflæsk

 

Øv!!

Første reelle skuffelse!

Det går fint med at lære islandsk! Jóhan Pétur gør 2 aftner om ugen sit bedste med os 12 kursister, hvoraf hovedparten er fra Tyskland. Med en tysktalende schweizer er vi faktisk halvdelen, som mestrer det tyske sprog. Der er en thailænder og resten er fra 5 forskellige østeuropæiske lande.

I lærebogen: Islandsk for alle når vi ca 3-4 sider pr. lektion med lytte-øvelser og opgaver og ekstraopgaver.

Nu har vi så også haft om måneders og dagenes navne. Månedernes navne er ligetil – meget lig de danske.

Men dagene: sunnudagen, mánudagen, thridjudagen, midvikudagen, fimmtudagen, föstudagen, laugardagen er vi HELT ved siden af.

Hvordan kan det hænge sammen?

Jo, tirsdag er vel ”tredjedagen” og torsdag er ”femtedagen”.           Altså starter man i Island ugen med søndagen!

Fint nok:  så er den overstået!

Midtugedagen, som er 4.dagen, og altså onsdag, er også logisk nok mellem tredjedag og femtedag.

Men föstudagen! Her kikser logikken!

 Opklaringen

Og så fortæller lærebogen, HVORFOR ting er, som de er:

  • Sunnudagen / søndag betyder soldagen!
  • Mánudagen, mandag betyder månedagen!     Ahaaaa!
  • Thrudjudagen er 3. dag og altså tirsdag,
  • Midvikudagen er midt i i ugen = onsdag
  • Fimmtudagen kommer så logisk ind som torsdagen. Og så kommer chokket:
  • Föstudagen er FASTEDAGEN!

Mand! Det er fredag!! Det er den dag, hvor vi har weekend og kan tillade os en lille øl eller et godt måltid, som man så kan bruge laugardagen (løgdagen) til at reparere på.  Men det er også den traditionelle dag for fredagssslik og Disneysjov og sofahygge!!

Her kan vi da ikke faste??

Nå, det er nu nok meget godt med en fast fastedag! Mad er her rigeligt af. Også søde sager og andre fristelser.

Spis en tudekiks og drik et glas vand og gå tidligt i seng!

Men en skuffelse er det altså nu alligevel!!

Og endelig: Laugardagen – den dag, det er STORE  VASKEDAG!     Da skal vi i sundlaugen – svømmebassinet og hot tubben!!

Så er der måske alligevel en egen islandsk logik i det hele?

Myldretid.

xDSC01909

På overarbejde.

Torsdag og fredag denne uge har jeg været i Hof i den sydlige del at kommunen, 120 km herfra.  Skolen der har 4 elever (2x søskende!),som går i 6.-8. klasse. De skal også lære dansk, og jeg skulle give dem et koncentreret og komprimeret danskkursus på 2 x 7 lektioner.

Når jeg i det daglige har 3-4 lektioner, er det en omvæltning at stå med 7 lektioner – og ydermere med de samme 4 elever hele dagen.

Men det gik fint – de bestemte enstemmigt, at jeg skal komme tilbage om 3 uger igen til et lignende arrangement!

Der er noget befordrende i at lægge undervísningen i større klumper, noget som 1-2-3 timer ugentligt ikke kan hamle op med. Når man ved, hvor hurtigt mennesker glemmer, er det godt for hukommelsen at komprimere indlæringen med mange gentagelser.

Jeg oplevede, at eleverne i Hof havde bedre fat i stoffet efter 2 komprimerede dage end eleverne i Höfn efter 5 uger. Overraskende er det egentligt ikke! Siden mit første lærerjob, dengang på Kertemindeegnens Ungdomsskole, i dag Kerteminde Efterskole, har jeg vidst det. Der havde vi semesterlæsning i fag som fysik og tysk: Et halvt års koncentreret træning med et helt års timetal gjorde mange elever i stand til at opnå fine karakterer i fagene.

Isac

Dette vil også fremgå af min rapport til juni: Jeg vil anbefale, at man indfører samme model for dansk i Island, så effekten bliver større. Nedsat timetal og dansk i flere år end nu (4 år) vil efter min bedste overbevisning dræbe dansk, ligesom både tysk og fransk er næsten ude af skoleverdenen i Island!

Hof-garden  skole.

Skoledagen er fra 9.00 til 15.00 alle hverdage. Det er derfor ikke noget problem at køre frem og tilbage fra Höfn: Køreturen tager ca. 1½ time. Jeg valgte at køre hjem om aftenen: Fra 15.00 – 9.00 er lang tid, når man er alene i en stor skolebygning langt ude på landet.

Da jeg startede hjemme fra torsdag morgen kvart over syv, gik der lang tid før jeg mødte andre medtrafikanter. Undring!! Her midt i myldretiden?? Der var i alt 5 (fem) andre trafikanter på min vej en hverdagsmorgen 120 km. mellem Höfn og Hof!

iceland road

Fredag morgen var der hele 12 trafikanter, så trafikkaos truede!

Underligt nok var der væsentligt flere på vejene om eftermiddagen. Lære: Islændinge møder sent og har travlt med at komme hjem!  Eller: Islændinge bliver hjemme – kun turister og andre udlændinge vover sig ud, så længe det er mørkt!

Når man nu lige har bil og lige kan dreje ind til siden!

Belønningen for at tage til Hof var en tur i en hottub ved Hoffell, hvor det varme termiske vand pumpes lige op i et par kar, som er gravet nødtørftigt ned i jorden! Interessant oplevelse!

bad i fjellet

Fjeldbruser og 5-m-klippen

gråvejr

Gråvejr i badeværelset

Badehus

Fra omklædningsrum til bad

Badekar

 Hoffells hotte tubber!

varm kilde

Den varme kilde