Torsdagsbordet

De 4 damer – alle over 60 år – rykker lidt sammen, så jeg kan få plads ved deres runde bord. De har alle været ansat på skolen i Thórlákshöfn i over 20 år, og mødes også privat. Min kontaktlærer og dansklærer Ester er en af dem.

Hver torsdag har de på skift “lidt med til formiddagskaffen”. Forskellige kiks og nogle oste, gerne chili-syltetøj og lidt hjemmebagt brød. De har gavmildt delt med mig i de første 3 uger af mit ophold her, og har i øvrigt været snakkesalige på såvel dansk som islandsk. At kalde dem lærerværelsets socialkontor er ikke helt forkert: De kender alt og alle i byen og har dybe rødder i skolen.

Esters fødselsdag

Min sidste dag på skolen er en torsdag, og da det også er Esters fødselsdag OG hendes tur til at medbringe “lidt til formiddagskaffen”, har vi aftalt, at jeg gør det, dels for at takke for nogle gode torsdage, dels fordi Ester også har prøver, hun skal gennemføre den dag, og i øvrigt og helst være vikar, da der er mange fraværende lærere.

Efter et par timer i køkkenet onsdag stiller jeg følgende på bordet torsdag:

 • friskbagte havre-hvedegrynsboller
 • hjemmelavet rugbrød
 • rugbrødskiks (tynde skiver rugbrød penslet med smør og ristet i ovnen)
 • hjemmelavet chili- og peber-relish
 • ostestænger (gouda)
 • skimmel-askeost (ljótur)
 • brie-ost(høfdingi)
 • ingefær-kiks
 • ingefær-appelsinmarmelade
 • gulerødder i stænger
 • vindruer
 • æblebåde
 • og “kakkelakker” (mandel i sveske, svøbt i bacon og ristet)

Lidt blær – men sjovt at se, hvordan de kastede sig over det hjemmelavede. Kakkalaki var underligt for dem (mærkeligt, når man har set hvad islændinge I ØVRIGT spiser!), men de forsvandt lige så hurtigt som levende kakkelakker, når man tænder lyset.

For lige at trumfe, havde jeg bagt en lille brunsviger (2/3 størrelse) og skrevet ” Til Lykke Ester” med hvid glasur! MULIGVIS lige på kanten af det forsvarlige, idet Ester faktisk har sukkersyge!!

Sorry folks! Ingen billeder!

Men kontakt “De modne kvinders bord” på grundskolen i Thórlakshöfn – de har rigeligt!

Pokalvinder

bkurv

Æres den, der æres bør!

Sigrún Elfa er 10. klasses elev i Grunnskolinn i Thórlákshöfn. Under hele virakken med det mandlige basketballhold fra Thór, blev hendes fantastiske weekend glemt.

Måske fordi Sigrún Elfa ikke spiller i sin hjemby, men i Grindavik. Basketballklubberne ligger tæt her i sydlandet og i Reykjavik!

Inden herrernes pokalfinale i lørdags, spillede kvinderne fra Grindavik og Snæfellsnes deres pokalfinale, og Sigrún Elfa har et stort talent for basket, og spiller allerede nu, som u-17-spiller, på et seniorhold. Høj, atletisk og venstrehåndet, samt godt blik for spillet. Det gør hende unik og farlig!

sigrun elfa

Grindavik vandt kampen 46-42, og Sigrún Elfa blev kampens topscorer med 22 points! Ganske imponerende!

Dagen efter spillede hun med sit U-17-hold, og de tog den dag det islandske mesterskab. Ikke nogen dårlig weekend i et land, hvor basketball – næsten – er på højde med fodbold.

Mandag sad hun uanfægtet i klassen kl. 8.00 og fulgte danskundervisningen på sin egen stilfærdige og arbejdsomme måde.

Vinterferie I

snestormsheste

Støvsuget, gulvet vasket, opvasken væk, sengene redt og dobbelsengen dækket op med nyt betræk: Islands inspireret, som skal erstatte noget af det, jeg har med, og som jeg positivt ved, at jeg købte i 1976, da jeg flyttede til Kolding!

Lang ventetid lørdag, men endelig er det tid at sætte sig i bilen og køre til Keflavik: Magda kommer!

Det bliver en travl – og dejlig uge! Travl, fordi jeg skal arbejde, dejlig, fordi Magda ikke skal, og kommer hele ugen! Hun hoster noget, og har ligget syg hjemme. Nu skal en uges ferie i Island gøre hende helt rask.

thor

Jeg har købt billetter til den islandske pokalfinale i basketball. Hvis man er på skolen i Thorlákshöfn, møder man den stolthed byen har i forhold til det mandlige basketballhold, som er i top 5 i Island i år og for første gang i klubbens historie er i en finale. Alle skal til Reykjavik og støtte holdet, og køber man billet i byens hal, er det halv pris ift.   at købe ved indgangen.

Jeg ved ikke, om Magda er frisk nok til pokalbasket, og jeg ved, at vi ikke kan nå hele kampen, men så snart hun synes om ideen, sættes speederen til, og vi finder hurtigt hallen kort tid før 1. halvlegs afslutning. Hallen koger: Både tilskuere fra Thorlákshöfn og fra KR, det pt. førende hold i Island er højrøstede – og mange. Vi finder ingen ledige pladser, men ser resten af kampen siddende på en trappe sammen med de grønne! De fører overrakende med 2 points ved pausen, men de glemmer af spille hurtigt og at spille sammen, så når man har en amerikaner på holdet, som mener SELV at skulle vinde kampen, slutter det med et nederlag, om end med æren i behold!

Det siges, at Securitas overvågede den lille havneby, mens kampen blev spillet. der var ingen andre tilbage i byen!

Søndag formiddag er der strålende solskin fra ved 9-tiden, og vi går gennem byen. Hekla og Tindfjall og Eyjafjellajökull er meget tydelige mod øst.

DSC02364

Efter den 2. morgenkaffe kører vi til Urridafoss, som ligger i Thjórsá-elven, Islands vandrigeste. Smukt, smukt, særpræget!

En dejlig kop kaffe – og en søndagskage – på den hyggelige Kaffi Krus i Selfoss afrunder eftermiddagen.

Det er også Valentins-dag, og selvom det er noget romantisk, amerikansk pladder, beder jeg alligevel Magda gøre sig klar til en køretur om aftenen. Vi kører de ca. 15 km til Fákasel, hvor jeg har tænkt vi skal se deres flotte show med beretningen om den islandske hest.

fakasel

Scenen er en ridehal og bagtæppet er 45 m. bredt, så det er noget af en widescreen-oplevelse, og showet er både smukt og flot. Bagefter kommer vi med i stalden og ser alle aktørerne få deres velfortjente aftenhø, sammen med deres kammerater, som de skifter med, når de skal vise 2-3 shows pr. dag. Magda har også spørgsmål til arrangører og staldpersonale om hestene, så jeg tror det var en god overraskelse.

Arbejdsdage.

Mandag morgen – og tirsdag – kører Magda mig i skole, så hun kan have bilen og komme til Selfoss: Jeg har set, at der er en butik med rideudstyr – til en overkommelig pris, og har i et presset øjeblik fortalt Magda dette!! Bukser og støvler! Det SKAL man have, når man kommer til Island 4 gange i år!

Det er regnvejr, og vi nyder at sidde hjemme og holde øje med vejret, lave mad – og strikke! Selfoss har også butikker, hvor godt strikkegarn er billigt! Handsker og sokker! På en uge er familien ekviperet!

DSC02366

 

 

 

 

 

Vi kører til det varme vand i Stokkseyri  Sundlaug tirsdag. Det er her man får tilbudt en kop stærk, god, frisklavet, italiensk kaffe på bassinkanten, lige så snart man er gået i potten! Jeg tror han laver kaffen mens man klæder om og bader. Skolens pedel er der også, og vi hilser, men det er først efter et par ordvekslinger, at vi finder ud af, at vi har mødt hinanden før. Som han siger: Man kender jo oftest kun hinanden med tøj på, så det sker tit, at man ikke kan genkende hinanden i hot-potten! MIN undskyldning er, at jeg tager brillerne af, når jeg går i svimmingpoolen.

reykjardal

Reykjadalur.

Ugens erklærede mål er at vandre de ca. 3 km. fra Hveragerdi til Reykjadalur, hvor kogende vulkanvand opvarmer et vandløb til lige netop hot-pot-temperatur. Så torsdag efter arbejde pakker vi rygsæk med badetøj og tørt skiftetøj og begiver os op ad bakken, så vi kan komme ud og sidde i det varme vand.

Det er en anstrengende tur, fordi der flere steder ligger sne, som er hårdt at vandre i, men vi har en fin tur derudaf. På et tidspunkt, ca 5-600 m. fra slutmålet stopper vi dog: Der blæser en noget kold vind, og hvad værre er: Himlen bag os er blevet mørk og solen er skjult, så vi ved ikke, om det begynder at sne, så vi kan få en hård tur tilbage, Så vi beslutter i stedet at gå ned igen uden at have været i vandet. Det bliver en kold tur, og vi går, vandrer, klatrer i godt 2 timere uden pauser, før vi er tilbage ved bilen og et toilet, som Magda har kigget efter på det meste af turen.

På hjemturen køber vi fisk til aftensmaden og skynder os hjem, først for at få et varmt bad, og senere ½ time under et par varmende dyner. Det er ikke godt at køre 20 km i svedfugtigt og koldt tøj, og vi glemte at skifte til noget tørt, da vi kom ned fra fjeldet.

Vi laver plokkfisk, spiser og går i seng, igen forgæves spejdende efter det nordlys, som jeg – næsten – har garanteret ville være på himlen hver aften.

ishest

Heste.

Fik hun slet ikke redet?? Næh! Men hun fik nogle fine oplevelser med heste.

a) Fákasel hesteshow

b) masser af heste i store flokke på markerne, når vi kørte tur

c) besøg på et stutteri tæt på Selfoss, hvor en fynsk pige træner ungheste. Så bla. verdens højest kårede hoppe og fik masser at vide om avl og om træning af hestene

d) besøg hos Bakkaheste og Jessica i Eyrarbakki, hvor der blev lavet aftaler om rideturene i påsken.

Jeg tror, hun er godt tilfreds med sin rejse til Islands denne gang, hvor vi også fik tid til at klarlægge mere om den store sommertur! MEN: Der er tomt, tomt, tomt i huset, da jeg kommer tilbage!

Min egen vinterferie er startet: Næste uge har jeg kun aftaler mandag, tirsdag og torsdag, da skolerne her har 2-3 dages vinterferie. Mere om det i Vinterferie II.

 

 

Fastelavn

 

DSC02351

Det er helt bevidst jeg har valgt dette billede af 2 elever fra 9.klasse til at illustrere islandsk fastelavn, Pigerne har forklædt sig som “the biggest loosers in Iceland”. De henviser til et tv-program, hvor veltrænede islandske atleter knokler med en håndfuld overvægtige personer fra Island, som dyster om, hvem der kan tabe sig mest i et træningsforløb. Man er ikke specielt kede af at deltage i dette program. Faktisk så jeg en lokal avis “prale med” at hele 2 personer (kvinder) her fra Selfossområdet deltager i udsendelsen.

Hvis man ikke passer meget på, kan man let blive kandidat til den udsendelse, og der er – desværre – rigtigt mange her, som (ligesom jeg selv) vejer alt for meget. For fastelavn er den periode, der ligger lige inden fasten, og der byder traditionen, at man får tanket godt op, så man har noget at stå imod med.

De fleste her har det dog med fasten, som manden som led af bulomi, men ikke kunne kaste op igen: De spiser bare igennem!

Islandske fastelavnsdage.

fastelavnsboller

Bolle-dagur – bolledag!!

Denne dag kaldes hvidemandag i mange katolske lande, fordi man skal spise lyst mel, mælk og æg! Her i Island er det nærmest et orgie i klassiske fastelavns-boller (vandbakkelser creme,  syltetøj og riiigeligt flødeskum, gerne med en solid ckokoladeflage overpå.)

Her spises de fra morgenstunden og i rigelige mængder. På lærerværelset i Thorlákshöfn var der således allerede ved 9-tiden dækket op med de klassiske. Fra bageren!

Men Hrafn (udtales “rap”) er en ikke helt almindelig kok, som står for skolemaden. Han har arbejdet 10 år i Hobro og et halvt år i Sønderborg, og taler perfekt dansk – og laver fremragende mad.

Da jeg troskyldigt havde opsøgt hans fremragende salatbar til frokost –  (hvem andre tør feks. servere hummus i skolens salatbar?? ) – råbte han efter mig:

 • Skal du ikke have en flødebolle??  Sådan mødte jeg Hrafn!

Hans fastelavnsbolle var lavet af fuldkornsmel, var uden sukker og med syltede rabarber under flødeskummen, som ikke var for rigelig, og uden tilsat sukker. En god, mørk chokolade lå i en fint, tyndt lag over bollen (ingen cholkoladeglasur her!

Jeg smagte ikke de bager-bagte, men Hrafns var fantastiske! Struktur, syre og sødme i god balance og gode råvarer! Og én var rigeligt!

Sprengudagur = sprænge-dagen!

Andre steder: Flæske-tirsdag.

gule ærter

Opskrift: Man tager røget, saltet lammekølle, skærer i tern og koger sammen med gul ærtesuppe og porrer! Det spiser man sammen med kogte kartofler, dampede gulerødder og kålroe. Gerne 3- 4 portioner, hvilket er fristende, pga. den lækre velsmagende, simple veltillavede ret. Derhjemme spiser man det igen om aftenen, og efter et par gode portioner her også, gerne sammen med familie og gode venner, spisen man en mintpastil:

KABOOUUM!

Askeonsdag.

Nu går man ikke længere med små stofposer med aske syet på tøjet på denne dag, men til gengæld klæder man sig ud!

öskudagur

Asken skal symbolisere askese/nøjsomhed, afholdenhed, her: Faste.

Min gode kollega Haukar mødte sådan ind på lærerværelset:

DSC02342

Også andre var klædt ud. Selv havde jeg for 25 kroner i genbrugsbutikken og TIGER i Selfoss fundet en kasket og en rød klovnenæse og nogle hvide handsker. Sammen med mit almindelige tøj lignede det meget god en klovn!

Selvom eleverne generelt er generte overfor hinanden, er der alligevel over halvdelen, som springer ud i sminke, ansigtsmalerier og kostumering .

I hver klasse er der diplom til eleven med den bedste udklædning. Fastelavns-komiteen, bestående af en elev fra hver klasse, går rundt og bedømmer dette og voterer. En ny pige på skolen vandt for bedste udklædning! Det viste sig at være en dreng fra 8. klasse, som helt gennemført var dressed up som en kvindelig model. Der var brugt timer på forberedelse der!

DSC02347

Undervisningen blev afbrudt midt på dagen for kåring af udklædte og en medrivende quiz mellem lærere og elever, som lærerne trods stor ihærdighed kun vandt på omkamp: Gæt og grimasser!

Og så fik man tidligt fri (efter frokosten), for nu skulle der synges:

Udklædte børn går rundt til byens erhvervsdrivende – hovedsageligt – og synger en sang, hvorefter der vanker slik! Børnene skulle jo gerne have et lager i fasten, så de overlever!! Der var en tv-reportage fra en virksomhed i Reykjavik, hvor børnene stod i en 100 m. lang kø for at få lov til at synge. Var det mon nede på chokoladefabrikken??

Der slås også katten af tønden, som til vores fastelavn. Og således går alle trygt fasten i møde i forvisningen om, at der både er fastelavnsboller og gule ærter i overskud fra dagene før.

DSC02345

Ski: Slået af T. Johaug

 • med 4 minutter!

Det største langrends-es i Norge lige nu er nok Therese Johaug, en lille splejs på 46 kg.

Hende langdistancedystede jeg med lørdag: Mens hun løb rundt på en 30 kilometer-rute i Oslo, som hun gennemførte på lidt under 1½ time, løb jeg 6 kilometer i mine egne spor fra Eyrarbakki til Ölfus-åen. Jeg brugte lige over 1½ time, og var dermed 4 minutter længere om MIN tur!

En del af turen foregår på digerne, som skærmer landet hernede mod Atlanterhavet. Når solen stråler, som den gjorde, og bølgerne derude piskes op mod revene ud for kysten, er det en betagende tur. Hvis sneen så også er ny, kan det godt lade sig gøre bare at glide derudaf.

Det skal siges, at ruten er blevet overordentligt iset og visse steder opblødt af smeltevand fra markerne. Faktisk var sporene og skiløbet krævende, men ikke behageligt! Det er nok derfor det især er ved Bláafjell, hvor man trækker skispor, at folk tager hen for at stå på ski. Vejret har været usædvanligt smukt den seneste uge, så der har nok været trængsel. Jeg derimod var ganske alene i sporet, og følte mig betragtet fra alle husene, jeg kørte forbi. En bil stoppede også op for at følge mig! De har tydeligvis ikke set noget lignende før!

Umiddelbart kom jeg til at tænke på hovedpersonen i Heste og mænd, som der også holdes øje med. Uden sammenligning i øvrigt!

DSC02353

Jordskælv

Krýsuvik.

Onsdag aften lidt i otte ramte et jordskælv på 3,9 på Richterskalaen i det vulkanaktive område ved Krýsavik. Herefter var der frem til torsdag formiddag 68 mindre skælv og rystelser.

Dette er ikke i sig selv usædvanligt eller særligt voldsomt. Men det blev dog bemærket, ikke mindst i Hafnarfjord, ca 20 km ret nord for Krýsavik, hvor man godt kunne mærke det kraftigste af skælvene.

jordskælv

Skal vi være nervøse eller bange?

Her 40 km. øst for Krýsavik mærkedes ikke noget, men alligevel mærkede jeg en vis interesse hos mine kolleger i Thorlákshöfn. Islands voldsomme tilblivelse og tidligere katastrofer har lært islændinge at holde øje med, hvad der sker derude! Og omkring 70 rystelser og småskælv på ½ døgn får dem alligevel til at være på vagt.

Jeg følger uroen på i og under den islandske overflade hver dag. Dels fordi det er interessant, dels fordi jeg gerne vil være med i hele processen, hvis der sker voldsomme ting, mens jeg er her.

Jordskælv og vulkaner er forbundet på den måde, at det ene kan udløse det andet, og når Island ligger i revnen mellem de tektoniske plader for Europa og Nordamerika, og man ved, at disse plader stille og roligt brækker fra hinanden, er det et nærmere eftersyn værd!

Hveragerdi.

Et nyere indkøscenter i Hveragerdi, 20 km nord for Eyrarbakki er bygget hen over sådan en revne, som kom , da jorden sprak, klippestykker dryssede ned af fjeldet, og folk var i fare ved et jordskælv den 29. maj 2008.:

 

 

Kraftigt jordskælv ryster Island

Et kraftigt jordskælv har forvoldt store materielle skader i Island. Flere mennesker er kommet til skade Skælvet skete 48 kilometer sydøst for hovedstaden Reykjavik.

island2.jpg
En fotograf fanger jordskælvet, mens det rystede vulkanøen. (Foto: DR © DR)

Et kraftigt jordskælv har i dag forvoldt store materielle skader i Island. Ifølge islandsk fjernsyn er ingen kommet noget alvorligt til.

Skælvet blev målt til 6,1 på richterskalaen og havde sit epicenter kun 50 kilometer øst sydøst for hovedstaden Reykjavik, oplyser det amerikanske geologiske center.

Stenskred i bjergene

I byerne Hveragerdi og Selfoss er der sket store skader. Broerne omkring Selfoss er lukkede, og der er store stenskred i bjergene omkring byen. Det samme gælder Esja, der er fjeldet lige ved Reykjavik, siger faglærer Erla Elín Hansdóttir til DR Nyheder.

I byen Hveragerdi 45 kilometer øst for Reykjavik advarer politiet i højttalere indbyggerne om at gå ud på gaden og blive der.

Erla Elín Hansdóttir oplyser, at kystvagtens helikoptere deltager i redningsarbejdet, som også får hjælp af frivillige redningskorps fra hele Sydlandet og fra hovedstadsområdet.

Venter efterskælv

Geologerne venter et andet stort jordskælv, fordi der stadigvæk er store spændinger i jordoverfladen. Geologerne siger, at et efterskælv kan komme når som helst – i løbet af de næste timer eller dage. Ved jordskælvet i 2000 kom efterskælvet fire dage efter.

Jordskælvet skete klokken 17.46 dansk tid 10 kilometer under jordoverfladen.

Den seimiske måler på Islands Universitet viste kraftigt udslag. (Foto Islands Universitet)

 

Dette jordskælv kunne også mærkes hernede ved kysten, og da blev de lokale igen mindet om, at de ikke kan være sikre på andet, end at det sker igen. En eller anden gang. Et eller andet sted!

Gennem en 20 meter lang glasrude i gulvet kan man i indkøbscentret i Hveragerdi se sprækken fra jordskælvet den, og man kan også gå ind i en simulator og opleve et kunstigt jordskælv på 6 på Richterskalaen.

Der var jordskælv her i år 2000, og altså igen i år 2008. Nu har vi 2016! Er der regelmæssighed i det???

Ulven kommer!

Jeg ved det ikke: Måske er det at være for hysterisk, men den seneste måned synes jeg der har været rigeligt med underjordisk aktivitet, ikke mindst ved Bardabunga og nordpå, og nu altså også på Reykjaneshagi,  halvøen med Keflavik lufthavnen, tæt på Reykjavik – og tæt på Eyrarbakki! Mit bud er, at Bardabunga løfter Vatnajökull og sender smeltevand ud over sydkysten, at der kommer en ny ø nord for Island – eller at Krýsavik blæser en ny vulkan i luften!