Pyyh!

IMG_0556

PARADOKS.

Islændingene stønner af varme! I dag nåede vi op på alarmerende 11 udendørs grader, og eleverne kræver varmefri og åbner alle vinduerne i klasseværelset!

De lukkes lidt efter, da det alligevel blæser for meget!

Vi flytter undervisningen udendørs i 20 minutter. Det er ok – men ikke så varmt endda, og da 4-5 elever forsvinder hen på fodboldbanen ved den manøvre, går vi ind i varmen igen!

På lærerværelset sidder de kuldskære lærere i den ene ende af lærerværelset, mens vinduerne er pivåbne i den anden, hvor de seje gutter sidder – og hoster!

Mærkeligt nok er det sådan i Island, at man har trukket gardinerne for året rundt! LYSET skræmmer dem åbenbart! Måske er det også bare fordi solen gør det besværligt at se hvad der er på lærredet, på computeren, på skærmen – og på smart-phonen??

IMG_0337

FORÅR

Med bare 2 uger til at den islandske sommer starter, er det også på tide, at vi liiiige når lidt forår inden!

En dagslængde med lys fra 5.30-21.30 og sollys 14½ time dagligt smager også af forår! Dagene er længere her end feks. Millinge på nuværende tidspunkt!

Gisli Felix, som i 1984-86 var professionel håndboldmålmand i Ribe HK, er nu lærer på Vallaskolin, hvor jeg skal være i april måned. Han kan dansk – og tysk, inspireret af hans tid i Sønderjylland og “de mange ture over grænsen”, som han udtrykker det! Han mener at vintrene 2014-15 og 2015-16 har været de længste og værste i mange år i Island.

Personligt synes jeg SLET ikke vi har haft sne af betydning her, og den smule vi har haft har været en fryd for øjet, især over Threngsli-passet, som man passerer på genvejen herfra til Reykjavik.

Hele april kan man stadig stå på ski i Bláfell, og søndag skulle der blive 2 graders varme, høj sol og ingen vind her! Det må uden tvivl blive til en 10-kilometer!

Eyrarbakki-Reykjavik.

Der bliver temmelig mange ture til Reykjavik i denne tid: fredag har jeg et heftigt program efter skoletid: Til frisør, i svømmehal, ud til biludlejren, i Nordens Hus med lånebøger, til planlægsmøde om kursus, spise med kolleger og til fernisering af Greta´s første fotobog! Spørg mig ikke, hvordan jeg er blevet inviteret til det sidste, men jeg glæder mig. Hun tager FANTASTISKE billeder.

island2

I tirsdags var jeg på uni for at høre og se et oplæg om tegneserie i undervisningen med Ina Korneliussen, Næstved. Gymnasielærer og tegner.

Tirsdag får jeg besøg af Pernille, embedskvinde i UVM, Danmark, som dels skal være med på skolen hele dagen, dels skal se mine boligforhold. Hun har ønsket at få bedre føling med rejselærernes arbejds- og boligforhold.

IMG_0598

Bagefter kører vi til Reykjavik og spiser sammen med de andre udsendte. Denne gang på restauranten på 5. sal i Harpan, byens store musikhus!

Onsdag er der så møde om den islandske grundskoles nye evalueringsformer! Det kunne blive særdeles interessant, ikke mindst fordi vi får personlig opvartning og kursus af Erna Jessen, som er en bastion og en god gammel kending i af rejselærer-projektet!

Og SÅ må det være tur til at få gæster igen!

IMG_0625

Efter at Susanne og Iver kom 4-5 dage er det nu tur til det store rykind fra Haastrup, Rønde og derhjemme! 7 skal vi være her i en lille uges tid! Det er bare SÅ dejligt at have gæster, uanset om vi inspicerer Gullfoss (Gultfos) eller kirken på Thingvellir!

IMG_0614

Og vi skal til konfirmation i Mosfellsbær, og det er jo også Reykjavikområdet!

Og så har jeg jo fridag den 21. april, hvor sommeren begynder her!

Island skælver!

En lærer, som for 2 timer siden præsenterer sig som Traustur kommer ophidset hen til mig, tager mig i skulderen og siger ophidset:

  • Har du fulgt med i, hvad der sker i islandsk politik i dag?

Jeg har lige til morgen sagt farvel til Susanne og Iver, mine dejlige genboere, som har besøgt mig. Første gang i Island! Samtidigt skal jeg starte på Trausturs skole, Vallaskolinn i Selfoss, så jeg har nok misset de indenrigske linjer for dagen.

Traustur fortsætter:

  • Det er en katastrofe! Enten så skal statsministeren trække sig og gå af i dag, ellers bliver han afsat i morgen!

Uroen gælder statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, som i dag af nogle demonstranter kaldes Løgn-mundur. Han fik i går problemer med at forklare sin rolle i at gemme penge i et skattely-firma, og udvandrede fra et nærgående interview.

Det skal være foregået lige før den økonomiske krise i Island i 2008 for alvor brød løse og nogle store banker krakkede, så islandsk økonomi blev alvorligt svækket.

Problemet er dels, at mange islændinge mistede store værdier, både småsparerne, som mistede hvad de havde, og store investorer, som også tabte alt. Sigmundur David kom netop til magten under løfte om at gøre noget ved årsagerne til krisen og at modarbejde korruption og økonomiske lysskyheder.

At han så – måske – forinden havde sikret sig selv, falder bestem ikke i mange islændinges smag: De føler sig snydt og bedraget, de er skuffede og oprørte.

Austurvöllur.

Lige nu sidder jeg og ser en stor folkelig demonstration foran Althinget i Reykjavik. Om der er 5, 10 eller 20.000 demonstarnter ved jeg ikke, men de larmer, synger, råber og spiller musik for at råbe statsministern op: Han går nemlig ikke frivilligt, trods modvinden!

En ophedet eftermiddag i Altinget er gået forud, også transmitteret. Flere gange havde ordstyreren svært ved at holde ro og orden under de mange angreb på statsministeren.

Det er HELT uvant at se dette brud på en almindelig hverdag i Island, så der røres her ved noget, som jeg ikke har set før.

Den økonomiske krise har åbenbart været meget hård for en stor del af befolkningen, og har efterladt et sår, som nu ser ud til at være sprunget op, og at der er drysset salt, peber eller andet i, som svier!

Selvom der er kasteskyts hen over betjentene og ind på Altingets vinduer, er det forholdsvis roligt, om end højlydt! En del toiletpapir udtrykker også, hvad en del borgere mener. Folk i alle aldre, lige fra de meget modne (læs: ældre) medborgere, som er meget sure og skuffede og til børn, som ikke ved hvorfor de står og slår på trommer og råber slagord (men har en FEST) er rolige, og musik og sang, nytårsfyrværkeri og slagsange, blandet med opfindsomme plakater gør dette til en særlig situation i landet!

Byen skælver, men om statsministeren tager sig af uroen er mere spørgsmålet. Vil islændinge VIRKELIG afsætte ham i morgen, hvis han ikke selv går?? Og BEHØVER han trække sig??

De næste dage giver nok svaret.

Så længe skolen skinner (12-14 grader) i Austervöllur bliver demonstranterne. Men når det bliver koldt, går de nok hjem! Varmblodige revolutioner synes ikke gangbare her.