Fjeldballet

 

Fjeld

I USA ville det hedde ”to climb a mountain”. I Norge ”at gå på fjellet”. I england hedder det måske ”pub-crawl”!

Det jeg oplevede tirsdag sammen med overbygningens elever og alle deres lærere på den traditionelle høsttur er ubetinget det første! Vi skulle forcere det 668 m. høje Kirtelaug-fjell i Nes, en højdeforskel på næsten 650 meter fra startstedet, over en højmose og ned gennem en slugt med et vandløb.

Jeg er glad for, at jeg ikke valgte tur 3 – den med 3 støvler – som skulle helt til toppen, men tog 2-eren, som skar de ca. 200 øverste meter af. Alligevel kom kondition og udholdenhed på prøve, da vi flere steder faktisk klatrede lodret opad, fordi ”lige oppe bag ved den top er der pause”!

Stejlt

Nu lettede det heller ikke arbejdsgangen, at alle andre havde en let rygsæk og ellers kom i løstsiddende idrætstøj, mens jeg havde påført mig rullekravesweater, islænder og vinterhue, og at jeg i rygsækken havde regnbukser, regnjakke og mad, vand, kaffe og nødrationer til hele det islandske klatrelandshold! Jeg bar vel 40 kilo for meget med på den tur, inklusive de 20 i rygsækken! Kun et par astmatiske islandske elever reddede mig fra ikke konstant at være bagerst. Det gode var dog mine dyre lædervandrestøvler (40 kr,) som igen viste sig at være vandtætte og skredsikre!

Efter klatreturen skulle vi gennem en blød højmose, som førte op til det mødested, hvor 3-erne og 2-erne mødtes og fulgtes ca 200 meter nedad en stejl stenskrænt (se billedet). Her kom min gode sort-piste skiteknik mig til gode, og det blev lettere ned til frokoststedet, men da var jeg tappet for 5 liter blod, sved og tårer!

20150901_112638 (3)

 Til min store overraskelse badede flere af eleverne i elven, og andre soppede lystigt rundt. Temperatur omkring 10-12 grader, mente jeg, da jeg stak hånden i. En lærer fortalte, at det nok nærmere var 4-5 grader, men at nogle elever nok syntes det var lige lovligt varmt til at bade i!! Så forstår jeg det ikke mere: De har hot-tubs med 38-42 grader varmt vand: Hvad er så meningen med at bade i 4 graders KOLDT vand?                                                                                                                  Tja, måske er det samme mekanisme, som får mænd til at tisse på biler, når de kommer ud fra et værtshus: De gør det, fordi de KAN!

fjeldbad

Ikke alle elever var klædt praktisk på. Jeg så små gummisko og sandaler, og mindst en kom i fine dansesko med spænder. Indstillingen på skolen er: -”De skal lære at bevæge sig i og opleve fjeldet, og på et eller andet tidspunkt finder de selv ud af, hvad der er praktisk påklædning.”

Ingen synlige skader – ingen peb, og alle kom med hjem! De lærer på den direkte måde!

Nedturen var imponerende scenarier og et studie i sammenhold og samarbejde, når vi skulle over vandløbet flere steder, samt godt humør og gode historier. Til de sidste hører den, at hvis man går og klatrer BAGLÆNS hele vejen op på fjeldtoppen, vil man finde en guldskat på toppen. Men samtidig vil man også se den lille kirke i dalen brænde! Den og andre historier er ikke fiktion for islandske børn. Men ingen havde den dag lyst til at se kirken brænde.

Canyon

Så går det nedad! Prikkerne nede ved den hvide skrænt er resten af elever og lærere, som holder spisepause.

Skolen har 10 udvalgte fjeldture, som de på skift tager ud på, så eleverne i deres skoletid får prøvet dem alle. 10. klasserne har således nationale tests om 2 uger mandag til onsdag, og de efterfølgende 2 dage tager de på en hyttetur dybt inde i fjeldene, hvor kun erfarne folk med voldsomme 4-hjulstrækkere kan komme de første 25 km ind i fjeldet, og hvor eleverne så over de næste 6-8 timer selv skal finde ind i Lónsöræfi, noget af det smukkeste Island kan byde på, og at sammenligne med Grand Canyon i USA. Der er ikke mange, som ser det område, heller ikke islændinge, da det er en hård og farlig tur og ikke for tøsedrenge.  Mest derfor skal jeg ikke med!

En tanke om "Fjeldballet"

  1. Du må da prøve, måske senere, at komme ind og tage billeder og opleve det ypperste og mest storslåede Islandske natur! Det lyder virkelig fantastisk med rå og naturlig natur

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *