Sol over Sydlandet

Så var det igen tid at få noget hældt ind i øjnene!

– Når himlen er rød i vest, får vi godt vejr, siger de lokale!                    Der var en flot rød kiming lørdag aften, så der var håb!

DSC01903

Jo, tak! Allerede om morgenen kl. 7.00 væltede solen ind i huset, lige en dag til at tage på tur i naturen. For enden af vejen skinnede solen mod Sydlandet. Det var DER jeg ville hen!

Nu havde jeg fredag og lørdag travet – stort set – alle byens gader igennem for at opleve, at byen faktisk HAR flere butikker end Netto. Der er også både posthus og en bank, Lannnsbankinn, hvor jeg oprettede en islandsk konto. Det er lidt dyrt hele tiden at betale med VISA-kortet. Nu overfører jeg det, jeg tror jeg skal bruge hver måned, og hæver lokalt eller med nyt hævekort. Lanndsbankinn er landsdækkende, og det eneste pengeinstitut i Höfn.

Så søndag havde jeg lejet en bil hos Hertz, så jeg kunne komme lidt uden for bygrænsen. Bussen til Reykjavik kører 2 gange dagligt – og ankommer 2 gange dagligt. Det samme gør bussen nordpå mod Djupivogur. Al anden transport er i bil!

Udlejeren viste sig at have boet i – Kirkehørup! Måske har han været til gadefest hos mine forældre? Drukket kaffe med dem?? Pudsigt sammentræf!

Planen var at pakke en rygsæk med mad – og en tør t-shirt – og tage til 4 kendte steder i Sydøstisland: Først Jökullsárlon, hvor Breidarmerkurjökullen kælver store isstykker ud i en sø, hvor det smelter ned, indtil isstykkerne kan passere et lille udløb til Atlanterhavet. Her er masser af sæler – og turister, men smukt og spændende er det, især i den hamrende sol!

DSC01915

Her ligger store isstykker og venter på tidevandet! Når det kommer, suges de ud gennem en smal passage, ud i Atlanterhavet og den varme Golfstrøm.

Frokost her i 20 graders varme og skjorteærmer! Herligt!

Næste stop blev Svartifoss, som er et af Islands mest gennemfotograferede vandfald pga. de omkringliggende søjleagtige klippeformationer.

DSC01923

Det var en lille tur op i fjeldet, 1½-2 timer afhængigt af vejvalg.            Det gjorde godt at få det fotograferet, og var absolut turen værd!

DSC01927 DSC01922

 

 

 

 

Afsluttende kaffe i Skaftafell Infocenter, hvor de har gode toiletter, god kaffe og mange spændende bøger om området.                                  Så hjemad mod øst. Først ned forbi Öræfi i Hof, hvor jeg skal bo en uge og være på den lille skole der og lave et dansktema. Her i området ligger også Islands højeste punkt Öræfajökull, som iflg. det nyeste kort er 2110 m. højt.

I ”Turen går til Island” Politiken 2011 er den 2119 m høj. Begge kilder kan have ret, idet højden varierer fra år til år med afsmeltning og snemængde som de faktorer, der gør det. Så efter en lang vinter 2015 kan den også være det højere end det!

Jeg tager et kik nedefra og tager lige på øjemål, hvad der er mest sandsynligt. Med henblik på optur, er det ikke højdemeter, jeg satser på i dag, men udelukkende indtryk gennem øjne og fotolinse.

Jeg fandt Hof og skolen, Hofgardi, som er områdets største bygning, til dagligt brugt af 4 elever – og 2 lærere! Eleverne har alderen til at få dansk, så der skal jeg være en uge!

Men også forinden skal jeg til Hof, fordi jeg tager med 7. klasse og Bjørn på 2-dages lejrskole i Skaftafjells-området, og da skal vi overnatte på skolen.

Hof er en lille bygd med en særpræget kirke, som jeg nu får lejlighed til at gennemfotografere i ro og mag senere! Jeg nøjedes med at fotografere nogle heste i denne omgang og kigge på hotellerne (!) og hytterne, som lejes ud!

DSC01934

Ferie på landet.

Overalt på Sydlandet forsøger gårdene at lave udlejning af fereieboliger, og med den massive strøm af turister (et uofficielt bud er 1, 2 mill i Island i år!!!) er der fortsat pres på alle, som kan udleje et værelse, en lejlighed eller et hus. I Höfn bygges der også. Således har et ungt par købt det nedlagte mejeri og vil indrette guest house!   Når det kniber med indtægter på de mindre gårde, er det oplagt at lægge sig tæt op af pengene, der hvor de er!

Free – free at last!

Ved Jökullsárlon var det nu ebbe! Alle de isklodser jeg havde spist frokost sammen med, var nu suget ud i Atlanterhavet!                  Tilbage var kun de største klodser, som endnu havde behov for at smelte og slanke sig lidt, inden turen ud i friheden. Et enkelt isbjerg stod nu på grund midt i sejlrenden og ventede på en nedsmeltning, og de 4-5 sæler jeg havde videooptaget om formiddagen, var stadigvæk på jagt i smeltevandssøen, som pga. af tidevandets ind og ud er salt. Der er virkeligt pres på og stærk strøm, når tidevandet skifter. De store jøkuller sveder voldsomt i sommervarmen og sender millioner af liter vand ud i floder og afløb, og der er pres på over hele Sydlandet.

DSC01937

De 100 km hjem til basen forgik i fint tempo, kun afbrudt af diverse landbrugskøretøjer: Det er tid at samle sine får op få dem hjem til gårdene: Nu skal der høstes lam og uld!

DSC01940

En tanke om "Sol over Sydlandet"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *