Ugens opskrifter.

Plokkfisk.

500 gr, havkat, kartofter, løg, ost og hardfiskur (tørfisk) blev lavet til ugens hovedret! 3 aftner kunne jeg spise mig mæt i det!

Den første fri-weekend i Island blev lidt kedelig: Ingen internetadgang, ingen TV, ingen gæster!

Og så kom jeg til at spise den sidste rest hjemmelavet rabarber fra køleskabet! Hjemmelavet? Rabarber?? Så må der være i haven – eller hvad? Umiddelbart havde jeg kun set en stor og temmelig langhåret plæne, men nytteplanter og bær??

Syltetøj!

Jeg fandt dem! Først 20 lange, tynde stængler rabarber, som blev smeltet sammen med 300 gr. puddersukker (en blok, som havde stået i køkkenskabet et års tid??), fik lidt melatin og smager fremragende, syrlig og med karakteristisk rabarber-snert.

Rabarberne står under en kæmpe solbærbusk med sorte, røde og grønne bær. Her plukkede jeg lørdag morgen alle de sorte bær, ca. 1 kilo, varmede dem forsigtigt op med 500 gr. sukker og fik en intens og særdeles velsmagende solbærsyltetøj!  Enten har jeg ikke smagt solbærsyltetøj før, eller også er islandske solbær bare ekstremt smagfulde og lækre – og ubetalelige i SKYR, hvis man da ikke lige kan tage lidt blåbær og tyttebær med hjem fra fjeldet, som jeg gjorde søndag. Nu bliver det nok spist alt sammen. Og jeg havde endda lovet Lene og Emil (husets ejere), at der ville være til dem også!

Heldigvis havde sommerdagen søndag sørget for, at der nu er mindst 2 kilo sorte, modne bær på igen, så de må også reddes for vinterens kulde og glemsel en af dagene!

Skyr (skir, da islændinge udtager y=i)

Den óhrærte skyr, jeg har købt, er muligvis lige hard core nok for den almindelige dansker: Temmelig bastant og sammenhængende, men om man “hrær” den med 1/3 mælk og blander den med bær, friske eller syltede, er den fuldt på højde med de færdiglavede og mere sukkerfyldte varianter man kan købe. SMOVS på hjemmebagte boller lavet med havreflager og fuldkornsmel

DSC01942

Det hjemmebagte færøske rugbrød, bagt på min første hjemmelavede surdej, stod fra lørdag aften til søndag aften og bagte ved 80 grader! Det var altså også en nydelse:

Surdej kan startes, som Klaus Meyer ville gøre det:

1 del rugmel, 1 del hvedemel, en del grahamsmel røres med 3 dl. vand og står 3 dage på køkkenbordet med et viskestykke over.      Rør 3-4 gange dagligt. Det skal lugte lidt syrligt, inden man bruger det. Gær på størrelse med en ært og 3 dl mel/korn efter eget valg blandes med 3 dl. vand, surdejen og en håndfuld salt.                      Hæver til dagen efter, hældes i brødform(e), hæver 2 timer og bages et døgn!  Thad er gott!

Husk at tage en håndfuld fra til næste bagning – eller lav en ny surdej!

Velbekomme!

En tanke om "Ugens opskrifter."

  1. Hej Frede

    Du har vel set at der starter en omgang DM i systemtips på lørdag, som kører i 8 uger med frit systemvalg – systemer skal blot ligge mellem 8 og 200 kr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *