Skolebyen Höfn i Hornafjördur

 

Grundskoli

Af nødvendighed.
Med sin yderlige placering mellem Sydlandet og Østlandet er det vigtigt for Höfn og Hornafjördur Sveitaferlag (Kommune) at have de fleste faciliteter selv til en hel tilværelse.
På skolefronten kan det virke lidt overdrevet, at en kommune, som er næsten 150 km i længden og max 20 i bredden, og med 2600 indbyggere i alt at have 7 skoler – og en lille ny på vej!
Børn går i skole her fra de er 1 år! De starter i “legeskole”, hvor de er når de er mellem 1 og 6 år.  Disse skoler er der 2 af i byen, Krakkakot og Lónguhólar.
Så er der Hafnaskolen for 1.-6. klasse og en i Hof, Hofgardi, en lille flække 130 kilometer mod vest. Disse 2 skoler rekrutterer alle grundskoleelever, som fra 7.-10 klasse går på Heppuskolen, overbygningen.

.KrakkakotLönguholar

Har man efter 15 år i skolen mod på mere, er der gymnasiet, Fremhaldskolinn Auster Skaftafelle i Nyheimar (overfor Netto).
Derudover råder byen over en musikskole og en kunstskole, hvor billedkunst og kunsthåndværk er temaer og en del af ungdomsuddannelserne på linje med gymnasiet, men ikke så bogligt. Det er også her der er et FABLAB, som er lidt som vore produktionsskoler for de kreative og praktisk begavede.

Hofgaardi

Idræt.
Höfn har én idrætsforening, UMF Sindri, som tilbyder svømning, gymnastik, badminton, styrketræning, atletik, volleyball, fodbold og basketball. Desuden er der et fitnesscenter, en golfklub og en skiafdeling – hvis der er sne. Man kunne sagtens indtænke kano- og kajaksport samt mountainering og friluftsidræt i byens program også
Byens stoltheder er førsteholdet i fodbold for mænd (3. bedste række), førsteholdet i Islands næstbedste professionelle basketliga,
og alle de enkelte idrætsfolk, som har fået deres idrætsopdragelse i Höfn, men er blevet opdaget og har fået karrierer og store successer i andre større klubber i Island, på landshold eller som professionelle i udlandet.

gymnasium

Det kan undre, at der ikke er håndbold i Höfn, fordi håndbold er stort i Island – og det mandlige landshold har vundet OL-medalje.
Men en idrætshal med internationale mål til håndbold mangler!
Nu er man begyndt at smede store planer, som også skal føje denne facilitet til byen.

Idrætslinje.
Med den interesse og de faciliteter, der er for idræt her, er det oplagt at gymnasiet opretter en idrætslinje, både for at holde på sin egen idrætsungdom og for at tiltrække interesserede fra både syd- og østkysten.

Adskillige unge islændinge er på idrætshöjskole i Danmark, enkelte også på efterskole. En tanke kunne være både at have en idrætslije på gymnasiet og en sportshöjskole lidt efter dansk model.  Man kunne forestille sig en höjskole fra ca. 1. oktober til 1. maj. Det er en periode, hvor byens mange guesthouses har mindre sögning, da det er uden for turistsæsonen. Et samarbejde mellem kommune, skoler og udlejere kunne give endnu mere at lave i Höfn i vintermånederne. Den eneste hindring ville være fremkommelighed, idet der er virkeligt langt fra Reykjavik til Höfn, når vejene er dårlige.

Et egentligt kraftcenter er der pt. ikke mulighed for, og det er ikke hensigtsmæssigt at have det her i udkanten af Island, men en sportsskole ville passe her, gerne med en idrætsleder-/træneruddannelse.

fablab

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *