Lejrskole

DSC01978

 

Islands høje træer.

Eirikur viser mig et snildt lille værktøj, fint forarbejdet i træ. Eirikur er  sløjdlærer, og i dag skal hans elever bruge det lille redskab til at måle 3 ret høje træer.

Redskabet har et lille indhak på den ene kant, og et nøjagtigt 10 gange så langt indhak på den modsatte kant. Med dette redskab er det forholdsvis enkelt at finde et træs højde, noget som tømmerhuggerne i de norske og svenske skove også bruger, hvor de inddeler en stok i 10 lige store stykker. Så holder de den op i  det strakt arm i god afstand af et træ, så stokkens ti mærker passer til hele træets højde,  lægger mærke til hvor på træet det nederste mærke er, måler fra træets rod op til det sted og ganger resultatet med 10. Voila! Det er den enkle form! Man kan også måle på andre måder med redskabet, men det er nemt, også hvis man ikke har Eirikurs fine træmåler! I øvrigt måler de det højeste træ (en birk) til at være 11,80 m.

Vi er på 2-dages lejrskole med 6. og 7. klasse  faktisk fra 3 skoler: 6. klasse fra Hafnarskolen i Höfn (skolen for 1.-6. klasse) og 7. klasse fra Heppuskolen, (skolen for 7.-10. klasse) hvor jeg er, og så 3 elever fra Hofgardi, kommunens sydligste skole nær Skaftafell. Senere skal jeg nogle dage, måske en uge derned og lave skole med deres dansklærer og de i alt 4 elever! Derfor er det dejligt, at vi skal overnatte på skolen, så jeg kan fornemme stemning og se muligheder inden jeg skal derned og planlægge. Der er 134 km derned, så det bliver noget med at sove der. Det gik nu fint nok mellem torsdag og fredag.

Lejrskole i Island – ligheder og forskelle til Danmark.

Lejrskolen ligner meget det jeg kender fra Danmark: Gåture, opgavestationer, fællesspisning, sovesale og – total hygge mellem lærere og elever. Vi er 5 lærere til 42 elever: Eirikur, Bjørn, Sigurborg og Erla foruden mig, det tynde øl!

Vi har madpakke med til første dag! Jeg oplever, at mange elever også har til næste dag! (Belært af erfaring??)

Forskellene ligger flere steder. For det første er førstedagens 17 km over Skaftafellsheidi (en lille knold) og gennem Skaidarársandur mere end de fleste danske lærere og elever ville være med til! Den ER også for lang, men da vi har hele dagen, betyder det ikke noget, at vi er 7 timer undervejs.

Jökulhlaup!

DSC01982

Ud over fjeldvandringen og vandreturen på tværs af Skaidarársandur, hvor smeltevandet fra et vulkanudbrud under Vatnajøkull 1996 fossede ud og smadrede broer og veje, afskar Sydøstlandet fra Sydlandet, og efterlod store isblokke, så man måtte køre slalom imellem dem, hvis man ville til Reykjavik, var vi også i en pæn lille skov, Bæjarstadaskoven, med træer på 4-5 meters høje, og ved fossen fra Skaftafellsfjøllet, hvor mange af eleverne smed kludene og badede i det kolde vand.

De sidste 7 kilometer gennem Skaidarársandur er drøje, men en fornøjelig snak med en flok drenge gør det tåleligt, og de gør alt for at lære mig noget islandsk undervejs! Jau-jau!

DSC01962

Tilbage på overnatningsstedet bliver de medbragte lasagner hurtigt varmet og spist med god appetit. Vi voksne står i køkkenet og klarer at tilberede, servere og vaske op (i hånden) efter alle!

Herefter er der fodbold og leg mens lærerne forbereder morgendagens postløb. Og forberedelser, fordi det viser sig, at halvdelen af eleverne i små gruppper har forberedt sig hjemmefra med aftenen sunderholdning, som foregår på en imponerende teaterscene med tæppe, lyssætning og musik! Underholdningen er selskabslege, danseopvisning, musicals og sketches. Når jeg tænker på elevernes forarbejde, piner det mig, at de optrædende slet ikke får den opmærksomhed og respekt, de bør tilkomme! Der er en konstant larm, når nogen optræder, og tilskuerne er fuldstændigt ligeglade med de optrædende! På et tidspunkt er jeg nød til at gå lidt, fordi jeg synes det er synd! Men jeg ser ingen, som er sure eller lader sig gå på af larmen. Men det billede kender jeg efterhånden også fra flere undervisningstimer: Der er ikke fokus på den, der har ordet, og ingen respektfuldhed for det heller.

God nat – og godmorgen!

Dagens lange tur har en konsekvens: Da eleverne har fået deres aftensukker, er der ro! Fra kl. 22.00 er der helt stille på hele skolen, og lærerene går også til ro. Det aftales, at vi står op kl. 8.

Jeg har taget et lille rum, en garderobe, hvor der kan blive helt mørkt. Her ruller jeg min madras ud og ligger under min medbragte dyne og læser en lille time ved lyset fra min lommelygte, inden jeg falder i søvn.

Næste morgen ved halv-syvtiden høres de første lyde. Jeg er veludhvilet og læser igen, inden jeg går i bad og er frisk og klar kl. lidt i otte. De andre lærere er kommet, og spørger, om det er mig, der har vækket eleverne så tidligt! Det vedgår jeg gerne, da jeg kan se, at vi alle har haft en god lang nat alligevel!

Næste forskel kommer ved morgenmaden: Man kan få mælk og cherioos og tykmælk og puddersukker. De fleste tager en blanding af det hele, skyllet ned med saftevand! Jeg begynder at forstå, hvorfor adskillige islandske lærere har fortalt mig, at der er mange børn med diagnoser! De er pumpet med sukker, lige fra det, de har haft med hjemmefra, som i visse tilfælde er småkager og sukkerholdigt brød eller pizza, og til det, der serveres for dem!

Vi spiser vel i alt 18-20 pakker kiks og småkager med cremefyld fordelt over 3 gange, og ved siden af har eleverne sukkermad i madpakken til 2 dage! En dreng har 2 poser kanelgifler med som madpakke. Og det er ikke noget særsyn!

Jeg vil helt klart nævne i min afsluttende rapport, at der må være en sammenhæng mellem visse elevers “hængen i gardinerne” og den manglende holdning til den mad, de spiser!

Spildevand.

Holdningsmæssigt undrer opvasken mig også: Alt foregår under rindende varmt vand!

OK! Det har de også meget af i Island, men det vanskeliggør jo forsigtig tilsætning af opvaskemiddel. Det klares ved at have en 5liters dunk af højt koncentreret opvaskemiddel under håndvasken og så fylde en kop 1-2 gange pr. opvask til at dyppe opvaskebørsten i. Hænger det sammen med hensigten med at bevare deres natur?

DSC01964

Hvannadalshnykur, Islands højeste punkt er synligt i andendagens ophold på Skaftafells Besøgscenter, der igen den dag var godt fyldt op af turister og fjeldvandrere. Ikke mindst pga. et strålende solskin og op til 20 graders varme! Island havde en halvdårlig sommer visse steder, men her på Sydøstlandet får de kompenseret i september. Det har JEG da set! Men jeg møder også en tysker, som har set en autocamper vælte i stormen for 2 dage siden, og en amerikaner, som så en 4-hjulstrækker ligge på taget (oven på 2 kajakker) efter at være blevet blæst i grøften. Jo, vejret skifter i Island!

Postløb

DSC01967DSC01971

6 poster, en halv time hvert sted og nogle interessante opgaver af høj faglig karakter! Eirikurs træmåling, opmåling og tegning af en gammel tomt, samt besøg på en gammel fjeldgård (museum) er nogle af de lettere opgaver. Jeg har tilbudt at lave kimsleg: Kik 2 minutter på 30 ting, og skriv så dem ned I kan huske. Desuden ville jeg lære dem en dansk sang. Valget faldt på “Hvem har malet himlen blå”! og den kunne ikke være mere velvalgt lige netop i dag! Eleverne diskuterer: Hvad kom først – den blå himmel eller sangen om den!

Hvorfor jeg så skal have den post, som er placeret længst oppe i fjeldet er mig en gåde, men jeg kan ikke andet end tro, at det er som “tak” for at jeg “vækkede” eleverne allerede kl. halv syv ! Pladsen er skøn: Dybt, blødt og tørt græs og fuld sol på hele ceremonien. 5 gange det samme program, men eleverne elsker det: Fuld koncentration om opgaverne, hyggesnak mens vi ventede på skifterne og glade smil, da vi alle mødtes igen i dalen.DSC01990

På posten!

Nede igen er der tændt for grillen, og så serveres der store hotdogs – med det hele – til frokost. Og et par kiks til saftevandet!

Det fine vejr gør, at vi ikke har travlt med at komme hjem til Höfn. Lærerne beslutter at nyde det gode vejr. Enkelte elever, som skal noget fredag aften ringer hjem, og det aftales, at forældrene samler dem op undervejs. På den måde står 3 elever og 1 lærer af inden vi kommer hjem. Ingen mugger over det, og da eleverne begynder at synge i bussen, tager vi lige “Hvem har malet …” i fællesskab til stor overraskelse for mine kolleger! Eleverne synger godt, de synger igennem og i det meste af en time! Kun afbrudt af “Áfram Island!” og “Island á EM!”    Det er noget islændinge nok skal blive glade for!

DSC01966

Jeg hviler de trætte fødder og overveje om jeg skal forlange solskoldningstillæg for at være i Island!

En tanke om "Lejrskole"

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *