Myldretid.

xDSC01909

På overarbejde.

Torsdag og fredag denne uge har jeg været i Hof i den sydlige del at kommunen, 120 km herfra.  Skolen der har 4 elever (2x søskende!),som går i 6.-8. klasse. De skal også lære dansk, og jeg skulle give dem et koncentreret og komprimeret danskkursus på 2 x 7 lektioner.

Når jeg i det daglige har 3-4 lektioner, er det en omvæltning at stå med 7 lektioner – og ydermere med de samme 4 elever hele dagen.

Men det gik fint – de bestemte enstemmigt, at jeg skal komme tilbage om 3 uger igen til et lignende arrangement!

Der er noget befordrende i at lægge undervísningen i større klumper, noget som 1-2-3 timer ugentligt ikke kan hamle op med. Når man ved, hvor hurtigt mennesker glemmer, er det godt for hukommelsen at komprimere indlæringen med mange gentagelser.

Jeg oplevede, at eleverne i Hof havde bedre fat i stoffet efter 2 komprimerede dage end eleverne i Höfn efter 5 uger. Overraskende er det egentligt ikke! Siden mit første lærerjob, dengang på Kertemindeegnens Ungdomsskole, i dag Kerteminde Efterskole, har jeg vidst det. Der havde vi semesterlæsning i fag som fysik og tysk: Et halvt års koncentreret træning med et helt års timetal gjorde mange elever i stand til at opnå fine karakterer i fagene.

Isac

Dette vil også fremgå af min rapport til juni: Jeg vil anbefale, at man indfører samme model for dansk i Island, så effekten bliver større. Nedsat timetal og dansk i flere år end nu (4 år) vil efter min bedste overbevisning dræbe dansk, ligesom både tysk og fransk er næsten ude af skoleverdenen i Island!

Hof-garden  skole.

Skoledagen er fra 9.00 til 15.00 alle hverdage. Det er derfor ikke noget problem at køre frem og tilbage fra Höfn: Køreturen tager ca. 1½ time. Jeg valgte at køre hjem om aftenen: Fra 15.00 – 9.00 er lang tid, når man er alene i en stor skolebygning langt ude på landet.

Da jeg startede hjemme fra torsdag morgen kvart over syv, gik der lang tid før jeg mødte andre medtrafikanter. Undring!! Her midt i myldretiden?? Der var i alt 5 (fem) andre trafikanter på min vej en hverdagsmorgen 120 km. mellem Höfn og Hof!

iceland road

Fredag morgen var der hele 12 trafikanter, så trafikkaos truede!

Underligt nok var der væsentligt flere på vejene om eftermiddagen. Lære: Islændinge møder sent og har travlt med at komme hjem!  Eller: Islændinge bliver hjemme – kun turister og andre udlændinge vover sig ud, så længe det er mørkt!

Når man nu lige har bil og lige kan dreje ind til siden!

Belønningen for at tage til Hof var en tur i en hottub ved Hoffell, hvor det varme termiske vand pumpes lige op i et par kar, som er gravet nødtørftigt ned i jorden! Interessant oplevelse!

bad i fjellet

Fjeldbruser og 5-m-klippen

gråvejr

Gråvejr i badeværelset

Badehus

Fra omklædningsrum til bad

Badekar

 Hoffells hotte tubber!

varm kilde

Den varme kilde

 

 

2 tanker om "Myldretid."

 1. Islændere på Island er meget selvstændige – arbejder og bestemmer selv tidspunkterne. Gad vide hvad islændingene så laver imens?

 2. Åh ja! Du har ret i noget der:
  Islændinge er dem, som drikke kaffe 0g tager kørekort og kører bil!
  Islændere er dem man rider på eller tager på, når vinteren nærmer sig!
  Underligt, at ingen af mine mange islandske (!) læsere har reageret!
  Tak fordi DU har læst, hvad jeg har skrevet!
  (Det er nu rettet – tror jeg!)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *