Natur og kreativitet

Med armen vredet lidt om på ryggen kom jeg for en måneds tid siden uforvarende ind i et arrangement om kjolesyning!

skovSkov, ryg

Efterårsskov

Baggrund.

26 piger i 7.-10 klasse, halvdelen af pigerne i disse årgange i byen har i 2015 arbejdet på et større projekt i aftens-/ungdomsskolen. De skulle i grupper af 3 eller 4 designe, tegne, udskære og sy en kjole, som én af dem skulle bære til en opvisning. Det var denne opvisning jeg løb ind i, og det blev faktisk en emotionel oplevelse, som jeg slet ikke havde forventet.

Overskriften til arbejdet med kjolerne var: Den islandske natur, og resultaterne blev en gennemgang af Islands naturforhold, som man kan opleve den her, og smukt, smukt fortolket i kjoler, sminke og præsentation.

grönt forår

Sommer – lyset vender tilbage.

Kjolerne og designerne udkæmpede også en konkurrence, först om at kvalificere sig til landsdelsfinalen. De 3 flotteste kreationer skulle udvælges til dette, og her udgjorde 4 dommere med faglig indsigt dommerpanelet, som var: en ung mandlig ekspert (skrædder), pigernes lærer fra Vöruhúsid og 2 eksterne dommere, tekstil-lærere fra andre byer.

Og det var ikke kun det færdige resultat, som blev bedømt, men også forarbejdet og systematikken i både arbejde og i den arbejdsmappe, som de lovende designere skulle udarbejde sideløbende med tekstilarbejdet.

Fjall

Efterår med tyttebær i fjeldet 

Der var også en sang-konkurrence, men her stillede kun Salóme op. Selvfølgelig vandt hun og gik videre! Senere vandt hun også landsdelskonkurrencen og gik dermed videre til landsfinalen i Reykjavik, som afgøres til foråret. Hvorvidt der her var egentlig konkurrence, ved jeg ikke. Men hun synger da også dejligt og rutineret, så hun kan nok klare modstand. I dansktimerne har hun derimod sine udfordringer!! Men kan man blive professionel sanger, behøver man ikke forstå dansk!

Mix

Gletcher

Det interessante var selvfølgelig den rejse, som de unge designere fik sendt os tilskuere ud på. Og de havde formået at få mange indtryk fra de forskellige landskaber og årstider med i deres kjoler.

Men samtidigt var det jo også 26 islandske elever, som jeg alle havde mødt i mange dansk-timer efterhånden. Det gav et helt nyt perspektiv at se deres kreativitet og livsglæde på et område de tydeligvis var tryggere ved end dansk.

Nordlys

Nordlys

Der var også plads til de mere særprægede kjoler, hvor man kunne forstå inspirationskilden, og hvor bare udførelsen ikke var så raffineret. Alligevel var kjolerne en vigtig del af det samlede udtryk.

Vulkan

Vulkan – eldgos

2 kjoler stak ud fra mængden i raffinement og skønhed, og sammen med sommerkjolen gik de videre til landsdelsfinalen, og også derfra videre til landsfinalen. Det var “nattehimlen” og “snedronningen”.

Også sminkemæssigt var disse kreationer outstanding. Således havde snedronningen hvide kontaktlinser på, som gav et helt særpræget udtryk.

nat

Nattehimlen – den elegante

De kreative miljøer og mange spirende unge talenter kendetegner Höfn.

Den spændende filminstruktør Hlynur Palmason er herfra. Gymnasiets trofæ-væg viser nationale og internationale diplomer, førstepladser og udmærkelser i videnskabelige og kunstneriske konkurrencer osv.

Og aftenens underholdning blev leveret af 3 gymnasiegutter, som med dreven teknik og inspiration fra mange metal-bands, måske også lidt fra Dizzy Mizz Lizzy, spillede nogle betagende numre. De deltager til foråret i den store rockmusikkonkurrence i Reykjavik, hvor tidligere vindere som Sigur Ros og Björk også har vundet en gang!

Jökull

Vinder: Vinter – isdronningen

Det kreative miljø udspiller sig i Vöruhúsið, som har FABLAB for de teknisk interesserede, diverse håndværksmæssige værksteder, medieværksteder og også rummer musikskolen!

Et hus og nogle lærere/voksne, man kan være stolte af i Hornafjord.

Tak til Lena Hrönn Marteinsdottir for fotografierne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *