13 julemænd

Yule

Fra 12. december til 6. januar hjemsøges islandske familier, især børnene, at 13 forskellige mænd, samt deres mor og far og en jamrende julekat!

Skræmmende.

De islandske julemænd er folklore og har ligheder med de danske gårdnisser, både i væremåde og udseende. I julen kommer de ned fra fjeldene, hvor de bor i huler og grotter. Sulten og kulden driver dem ned, og det hus, som ikke har orden i sine sager bliver hjemsøgt af tyveri og mærkelige hændelser. Samtidigt vil de børn, som ikke har opført sig ordentligt i årets løb, blive straffet herfor.                                De ønsker de 13 julemænd velkommen ved at sætte en sko i vinduet. De artige børn får slik (nammie), de uartige børn belønnes med rådne kartofler.

Man skal være opmærksom og lukke døren, både for kulden og for julemændene, som ikke skal have mange muligheder for at komme ind, før de er der!

Gryla

Det hele kulminerer den 24. december, hvor julemændenes mor: Gryla kommer ned og koger de værste børn, dem, der senere bliver kendte som “De hårdkogte!” (min udlægning!!)

Hun har også sin mand Leppelódi med og det er også her den jamrende julekat vandrer rundt omkring husene med sine skrig, som går gennem marv og ben.

Opdragelse.

Disse juleskabninger har været med til at skræmme og holde børnene i ave, og der er sikkert også islandske børn, som har haft brug for at møde disse rædsler, men siden 1746 har forældre ikke måttet skræmme deres børn med disse historier, hvorved julemændene og deres forældre er blevet mere menneskelige.

Men julemændene kommer, og de har – som vores nisser – især været at finde på gårdene rundt om i Island, og her findes de stadigvæk: Den mad man stiller ud til dem forsvinder i hvert fald!

The 26 days of Christmas …

Julemændene kommer i en bestemt rækkefølge, en hver dag indtil den 24. december, og de forsvinder en af gangen i samme rækkefølge, så hver julemand er til stede i 13 dage.

Fåredier

Den første kommer den 12. december: Stekkajastaur! Han menes at have mindst et træben eller stift knæ. Han søger fårestaldene for at die af fårenes yvere, men hans dårlige ben gør det svært for ham.     Han kan mærke det på at fårene bliver urolige, og man kan også i nogle tilfælde høre toc-toc fra hans træben/stok, når han går rundt.

mælkehugger

Næste julemand Giljagaur søger køerne og forsøger at drikke af mælkespandene, især mælkeskummet, som ligger øverst lige efter malkningen. En ting cappucino-munkene overtog, da de opfandt den berømte kaffedrik!!

pandeslikker

Den 3. julemand Stúfur er en meget lille mand, meget lig vores nisse. Han lister sig ind i huset, i køkkener og prøver at stjæle mad af stegepanden, og hvis ikke der er mere tilbage, nøjes han med den hårde skorpe, som danner sig i og udenpå gamle stegepander.

 skeslikker

Thvörusleikir er skeslikker! Altså også inde i huset:  Alle skeer, både spise- og mad-, bliver slikket rene. Så husk at vaske skeerne af inden brug!!

pottasleikir

Pottasleikir tager sig af alle potter, som har været brugt til mad og slikker dem! De skal også vaskes, inden man kan bruge dem! Vær især opmærksomme på de potter, som ser særligt rene ud, men måske er lige en anelse klæbrige, når man rører ved indersiden af dem! Det kunne være på denne måde man har beskyttet sig mod bakterier og mavesygdomme: Potter som står ubrugte et par dage kan godt samle nogle mikroorganismer, men julemanden Potteslikker sørger for, at man husker renlighed i husholdningen!

sengelurer

 

 

 

 

 

 

 

Har man trang til at gemme lidt mad til den lange islandske vinternat under sengen, vil det helt sikkert forsvinde  16.-29. december! Det er lige den periode Askasleikir er inde i det aller helligste rum og tager for sig! Depoter for natten forsvinder i hvert fald!

dørslammer

Hurdaskellir er mest irriterende på grund af sin trang til at smække med døre, låger og lemme. Man får ikke sovet meget, mens han er der, især ikke den 17.-18. december, hvor han går og fløjter ved dørene, og de smækker hele natten, med mindre man har sømmet dem til, låst dem eller på anden måde sikret dem!

Potteslikker

 

 

 

 

 

Skyrgámur elsker skyr! Og han finder al den skyr man har! Det forsvinder med garanti! Så måske man bør spise det meste af sit skyr inden han kommer? På den anden side er det også godt, hvis der er LIDT til ham, så børnene kan få lidt nammie i skoene!

pølsetyv

Bjúgnakrækir er ude efter pølserne! Har man glemt dem i røgerummet eller ikke har dem inde i køkkenet, er han der: Pølserne forsvinder! Især i de hjem, hvor der har været serveret diætmad op til jul! Eller hvis man kun har fået det traditionelle fedtstegte fladbrød, som traditionelt hører julen til i Island: Laufabraudet!          På den anden side skal man nok heller ikke gemme pølserne under sengen, hvor de på ingen måde er sikre i denne tid!

Glugga

Det er ikke sikkert, at der forsvinder noget mellem den 21. december og 3. januar, men hvis der ligger noget fremme, vil den næste julemand se det og stjæle det, om muligt! Han går rundt og kigger ind gennem vinduerne! Scary i sig selv! Moralen: Ryd op, så du ikke frister en mestertyv: Gluggargægir!

sniffer

Manden med den store næse og den forrygende lugtesans sniffer sig især frem til alt bagværk, og især laufabraudet er hans yndlingsmad! Hvis man ikke får ryddet bagværket til side, er Gáttathefur den sikre endestation for det!

 

kørkrog

Kød, og især det røgede fårekød, som efterlades ubevogtet bliver uvægerligt Ketkrókurs (Kødkrogen) bytte! Og man forstår ham: Salt, røg, lammekød er lækkert! Men det er ikke mange, som vil dele med ham!

Lysehugger

Kertasníkir er den eneste julemand man giver noget – ellers tager han det selv! Hans forkærlighed er lys lavet af talg, men han spiser gerne alle slags lysestumper, selv stearin, hvis han er sulten.  Men han laver også lys til at lyse julen op med. Derfor skal børnene skaffe alle mulige lysestumper til ham den 24.

 

Jeg er spændt på, om der er indsamling ved dørene i stil med halloween: Tricks og Treat juleaften! Da håber jeg dog ikke at være i Island, men i en hyggelig stue i Danmark sammen med familen!           Og de arme mænd fra fjeldene er også – næsten – taget tilbage, når JEG vender tilbage.

Jeg glæder mig til den 6. januar i Eyrarbakki, hvor julen brændes af: Ude på gaden brænder man sit juletræ af for at markere at julen er slut og at julemændene er taget hjem, forhåbentligt godt mætte, så de kan overleve i fjeldene til næste år. Og skulle Gryla have taget et par uartige og uopdragne og respektløse børn med i sin gryde: Okay for mig!! Så kan de lære det!  Eller…….

gryella

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *