Dansk for voksne

DSC02123

Hovedparten af danskholdet samlet til afslutningsmiddag.

“Jeg har haft dansk i skolen i 4 år! Alligevel kan jeg ikke engang bestille mig en kop kafe på dansk, når jeg er København!”                  Jon Gnarr, standupper og politiker, tidl. borgmester i Reykjavik.

Jón Gnarr

Med dette citat startede jeg danskundervisningen i aftenskolen! Herefter gik vi som det første straks over til at lære, HVORDAN man bestiller kaffe (eller te) på dansk i København!

Den umiddelbare kommentar fra flere deltagere var dog, at de jo da var gamle nok til at bestille OG drikke øl! De forventede også, at DET skulle vi også lære på danskholdet!

Efter 5 forrygende og intense uger med 2 x dansk om ugen afsluttede vi så – efter aftale – med en fælles islandsk-dansk julemiddag! Det blev et par dejlige timer (vi startede først kl. 20.30, lidt sent at spise aftensmad en mandag aften, men det gik godt!)

Mit bidrag var hjemmelavet rødkål, flæskesteg med sprød-sprød svær, kartofler og en god sovs! Imidlertid havde deltagerne medbragt islandske specialiteter, som jeg syntes var meget mere interessante!

En uskyld forsvinder!

Weekenden inden havde Flora og Gudmundur inviteret til en meget hyggelig aften i deres hjem, som de har haft næsten siden 1973, da et vulkan på Heimaey ødelagde deres hjem og tilværelse. Den norske stat lod dengang som katastrofestøtte opføre en masse træhuse  fordelt over hele Island, og i et af disse bor de i Höfn.

Heimarey kirke - Kopi - Kopi

Aftenen var interessant pga. deres historie og fortællinger, men også fordi jeg fik taget min uskyld i forhold til at spise hákarl (udtales næsten: Havkat), som er fermenteret grønlandshaj, eller nedgravet, rådden haj, som nogle ynder at kalde det! Havkat var nemlig aperitiffen sammen med en god islandsk øl og en par store synk af “svarta dauden”, den islandske brændevin med den sorte etiket – Den Sorte Død!

At spise hákarl er et MUST  DO, når man vil opleve Island! Den smagte OG lugtede!) lidt som gammelost og fedt flæsk, og begge dele kan da spises, selvom man ikke nødvendigvis BEHØVER at spise det!

Det gik an! Var måske lidt skuffet over, at det ikke var værre!

Men at spise hákarl på den måde er også et DON´T  DO! Jeg havde is hvert fald besvær med balancen på hjemvejen i det glatte føre, og måtte en tur på langs på en glat sti! Heldigvis ved ingen det!

At vi også fik en fantastisk hummerforret og langtidsstegt lammeryg med tilhørende vine til middagen hører vel med til billedet!

Men tilbage til danskholdet!

DSC02122

Deltagerne havde medbragt et halvt fårehoved, så jeg kunne smage! Kæbekødet og tungen var det mest kødfulde, og ikke så værst! Så nu har jeg også smagt DET!

Det værste er næsten at se islændinge med ferme fingre skære delikatesserne ud af det halve, svedne fårehoved! Vi spiste det med varm kartoffelmos – på dansk manér, hvilket vil sige uden tilsat sukker!

På rugpandekager, hvor der også var tilsat græs af en eller anden art smagte vi det røgede fårekød: Hángikjöt, som smager fremragende   – og birkerøget laks, som heller ikke er at foragte!

DSC02125

Vi smagte også den traditionelle julespise “lauferbraud”, som faktisk er en lækker snack, når det er hjemmelavet, hvorimod den industrielle udgave er for fed og intetsigende. Her blev den serveret med mønstret, som det blev lavet i år i Eyglós familie, idet det er en juletradition, at man laver det sammen i hjemmet under deltagelse af alle i familien, som kan deltage.DSC02127

Jole-øllen, som også er traditionel, består af maltøl og appelsinvand. Enten blander man selv i det forhold, man synes bedst om, eller også tager man nogle dåser færdigblandet. Margret, som stod for den administrative del af danskkurset havde dog også købt Tuborg Julebryg, så “folket” kunne få deres øl!

Vi sluttede en dejlig aften med te/kaffe og et stykke julekage. Snakken gik forrygende – på dansk, vel at mærke, og jeg glædede mig over deres sproglige udvikling på så kort tid. Fanney, som var syg og ikke kunne deltage beklagede dette i en efterfølgende mail og skrev (til min store tilfredsstillelse):

Jeg har aldrig nogen sinde været til et sprog kursus hvor emnet er blivet fremsat på så mange alternative og sjove måder.

DSC02128

En tanke om "Dansk for voksne"

  1. Hej
    Jeg faldt ved et tilfælde over din side. Interessant læsning. Jeg er selv lærer og har flere gange overvejet at søge job som rejselærer i Island. Er du ansat for et år?
    Kunne vi evt. Maile lidt sammen?
    Vh
    Annette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *