Børneskolen Eyrarbakki og Stokkseyri (BES) og Sunnalækjarskolen, Selfoss.

DSC02205

 

Det er januar! Første faste skema er fra Eyrarbakki, som har en lille skole for egnens 4 overbygningsklasser: 7.-10. bekk) med 50-60 elever. Småt, intimt, små hold! Danskundervisning, som præges af interesse for faget og for at gå i skole, men også med undervisning af 2 lærere, Ragnar og Helena, som ikke umiddelbart har ønsket dansk. Professionelt kører de alligevel en god undervisning – efter bogen!

Her var jeg udset til at være med i 11 ugentlige lektioner og fri tirsdage og onsdage.

Jeg påpegede, at jeg nok troede at have kapacitet til mere! Det blev til yderligere 6 lektioner (hver tirsdag) hos Sòlveig, en progressiv og kontant dansklærer på Sunnulækjarskolen i det sydlige Selfoss, en stor og ny åbent-plan-skole, og en meget spændende udfordring!

DSC02214

Allerede første dag i Eyrarbakki blev jeg så spurgt, om jeg kunne deltage i danskundervisningen i 5. og 6. klasse i Stokkseyri, hvis det kunne passes ind i ugeplanen. Jeg ville gerne se, hvordan man griber danskundervisningen an i netop 5. og 6. klasse, da det er tidligt efter islandske forhold at starte dansk der. Så hvis jeg kunne slippe for at være pauseklovn/underholder, var det OK fra min side!

At jeg der så skulle samarbejde med Lene, som er dansk dansklærer og hjemkundskabslærer (eller hvad det nu end hedder i vore dag), og har boet omkring 30 år i Island, blev det ikke dårligere af!

DSC02199

Derfor har jeg i januar måned 21 lektioner på 3 skoler i samarbejde med 4 forskellige dansklærere.

Nu ligner det mere en arbejdsmængde, som jeg kender det!

Start 8.15. Onsdage starter jeg først 11.25 – torsdag og fredag er jeg færdig kl. 12.05, såfremt der ikke er møder eller forberedelse – eller gratis skolemad.

Kun om fredagen skal jeg køre fra den ene skole til den anden.

Godt jeg har bil! Der er 12 kilometer til Selfoss, og ca 5 kilometer mellem de 2 små skoler her ved kysten.

DSC02190

Fra min bolig til skolen i Eyrarbakki er der ca. 2 km, da det er i hver sin ende af byen. Hvis ikke det var så glat(!) ville jeg gå i skole!

På grund af sygdom torsdag og fredag var jeg alene de timer, jeg var udset til at deltage i, og det gik selvfølgeligt godt alle steder: God forberedelse, lang erfaring og store ærmer at ryste noget ud af fornægter sig ikke!

Havde efterfølgende den glæde, at en lærer fortalte mig, at eleverne klasserne imellem havde snakket om hvor sjovt det var at have dansk, en følelse nogle aldrig havde haft før! Så blev jeg glad!

Håber vi får vendt dette med lærerne, så de kan se, hvad der skal ”oplive inden der kan oplyses” (Christen Kold) for det kan de da selv gøre også!

I Stokkseyri og Eyrarbakki har man taget konsekvensen af, at mange elever ikke spiser morgenmad hjemmefra, så i første frikvarter (ca. halv 10), står den på frisklavet havregrød med kanel, mælk, rosiner og frisk frugt – men mærkeligt nok ingen sukker! Selvfølgelig kan dette måltid fravælges, men det er super dejligt, især når man kan skylle ned med god kaffe og en hyggelig snak på lærerværelset bagefter.

Generelt er skolemads-standarden høj her. Det er noget man arbejder med og er bevidst om. Ca 50 grundskoler i Island er med i et forsøg for at forbedre skolemadens kvalitet og lødighed, og her håber man at kunne blive tilknyttet dette program. Jeg synes de er godt på vej!

At der så alligevel er elever, som er slappe i dagens løb har HELT andre årsager, som jeg skal prøve at belyse, når jeg ved mere om det, men det ligger i spændingsfeltet mellem lavt selvværd og inklusion. Også i Island går alle – uanset evner eller diagnoser – i samme klasse. Der er bare – trods en stor indsats hele skolelivet fra støttelærere og speciallæreres side – en del, som falder meget udenfor, mest fordi de ikke selv magter at arbejde med de særlige udfordringer de har, og på et tidspunkt bliver ”efterladt”.

Jeg skal vide mere om disse ”specielle” elever, før jeg kan skrive om det!

Læs mere om det i ”En social arv”!

DSC02219

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *