Du kan sove, når du bliver gammel.

 

Et mundheld vores mor gerne brugte, når man lå på sofaen, og der trængte til at blive vasket op eller skrællet kartofler. Faktisk havde jeg det sådan klokken 19, at dagen var gået rigtigt godt, og at jeg fortjente at sove.

Men så var der det med Lene, som havde ulejliget sig til at ringe mig op og sige, at det aflyste fakkeltogsarrangement fra den 6. januar ville blive i aften. Både hendes omhu – og min mors – fik mig til at tage det varme tøj på og køre til Selfoss. På vejen ind så jeg allerede meget fyrværkeri over byen. Var det det lovede festfyrværkeri??

Ved rådhuset stod 20-30 personer og skuttede sig i den kolde vind, og for sammen sammen, når et stort kanonslag bragede hen over hovederne på os og satte bilalarmer i nærheden i gang!

Pludseligt ud af næsten ingenting kom en ladvogn med høj musik og 3 store udklædnings- trolde på, og bag den 13 julemænd med kæmpestore fakler! Her var blus på: Julemændene måtte holde de store fakler på en lang stang for ikke at blive forbrændte.

 optog 2

Rundt i en rundkørsel og videre ned af hovedgaden, nu med os alle på slæb. Vi var på få minutter blevet et par hundrede, som gik i optog bag julemændene. I løbet af de næste 5 minutter blev dette antal ti-doblet, så vi var vel et par tusinde eller flere, da fakkeltoget drejede ind ved Selfoss Guesthouse og ind på træningsanlægget for byens fodboldklub. Familier med børn og unge og gamle medborgere må have stået klar til at stå på optoget, når det passerede, for det var ganske utroligt, som de strømmede til.

Ved fodboldanlægget, som for nogen tid siden stod helt under vand, men som nu er en 6.000 m2 stor skøjtebane, samledes alle, og der blev store og små mængder krudt brændt af, mens højtalerne spillede originale islandske julesange og –ballader, som kun det trænede øre kunne forstå at høre eller genhøre!

Nu skulle julen for alvor sendes på ferie, og pludseligt blev et kollossalt bål, vel 30 x 30 meter antændt.

bål

Det bestod af affaldstræ (paller og lignende) og også en pæn sjat petroleum, hvis lugten talte sandt! Desuden blev den spædet op med en del sutter (?) men også enkelte cigaretpakker! Der var tydeligvis nogle, der som nytårsforsæt skulle af med en last, men havde fået henstand til bålet skulle brændes!

Flammerne blæste voldsomt og højt, mindst 50 meter op i luften og lignede mest af alt et Skt. Hansbål, som var ½ år ude af trit med timingen! Selv på 70 meters afstand kunne man mærke varmen fra bålet i modvinden. Rundt om på hele fodbold-/is-banen futtede børn og voksne årets sidste krudt af i rå mængder, da højtalerne forstummede.

Samtidigt startede et 100.000 kroners (2 mill. islandske) fyrværkeri af tivoliske dimensioner: Det knitrede og bragede vel i 20 minutter, inden vi, den måbende mængde, spontant klappede i vore luffer og handsker, hvilket ikke lød så højt, men som ingen kunne tage fejl af: Det havde bare været vildt flot!

fyrvaerkeri guld

Godt de holdt det en lørdag: Mange børn kunne være med og de havde det pragtfuldt. Måske især dem, der som kronen på værket sad på byens 2 is-caféer og åd store is, da jeg gik tilbage til bilen (deraf navnet: Island!!)

Man kan se, at landet er kommet gennem krisen, og at de i rask fart er på vej mod den næste: Magen til ødselhed i form af krudt og is tegner godt for det nye år!

fyrværkeri krys 

 

Weekend 2016.

Årets første friweekendstartede med formiddagskaffe på Kaffi Krus, hvor ugens tipskupon blev ordnet (11 rigtige, men ingen pengepræmie!). Efter optankning, som afslørede, at Legacyen er en tørstig fætter, gik turen mod Reykjavik. I bilen var både skiftetøj, skiudstyr og badetøj. Det sidste HVIS jeg nu skulle ramme en sund, eller vejret var til de varme kilder i Hveragerdi. Imidlertid betød bare 2 minutters tankning i frisk vind, at det IKKE lå til udendørs badning i dag, kunne jeg fornemme!

Men jeg ville lige se, om skiterrænet i Bláfjöll på vejen ind mod Reykjavik var åbent i dag, og om løjperne var kørt op. Efter en kort opkørsel (11 kilometer fra hovedvejen), kom liftsystemerne til syne, og enkelte mørke prikker i sneen fortalte, at også langrendsløjperne kunne bruges i dag.

Årets første skitur.

langrend 2

Så uden skitøj, men med en god vindjakke og jeans, hue, handsker og halstørklæde fik jeg årets første skitur. Her kunne jeg godt tænke mig at få fast lørdagsprogram, hvis vejret vil lege lidt positivt med!

Bare 3 kilometer, men det var fint: Det blæste stadig koldt, og jeg måtte stage vedholdende for at kunne køre ned af bakke i modvind. Løjperne var imidlertid velpræparerede, og der lå så godt som ingen fygesne i dem. Der skulle også stages op ad bakke, trods en kraftig medvind, men smøring havde jeg jo ikke lige tænkt på, så skiene havde tendens til bagglid.

Blafjoll

Der var mange modkørende, da jeg kørte tilbage mod hovedvejen, så mange er sultne efter at komme ordentligt i gang med skisæsonen, som indtil nu har været sparsom, både på grund af manglende sne – i lighed med andre steder i Europa – og pga. blæst. Jeg læste mandag, at der søndag havde været henved 600 i langrendsløjperne i Bláfjöll og at der er en tendens til stor søgning til denne sport, hvorfor man overvejer at udbygge løjpenettet!

For 150 kroner kan man købe en returbillet med skibus fra og til Reykjavik, og for yderligere 800 kan man leje komplet skiudstyr for en dag + liftkort til de mere alpine fornøjelser. For de sidste 50 kan man – måske – købe en varm kakao ved liften. Det er endnu ikke afprøvet. 8 lifte, heraf flere stolelifte holder aktiviteterne i gang, og det alpine anlæg er vel på størrelse med Vierli i Norge.

I Reykjavik var det tid at mødes med kollegerne, som nu er ved at være på plads efter jul. Hyggeligt gensyn i studentercaféen Reykjavik Roosters ved Hallgrimskirken.

Klokken 23.00 er der blogget, og – endelig – er jeg blevet gammel nok til at sove!

DSC02259

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *