Vinter – et gennembrud.

 

DSC02254

Heste med Hekla i baggrunden tirsdag.

Her er flot lige nu! Vinden har lagt sig, vejret er klart og der er fin udsigt til vulkaner og jökler mod øst. Men de seneste 24 timer har været anderledes: Et let snevejr, startende mandag morgen tog til i styrke hen over dagen, og med sne og blæst i et helt døgn er Sydlandet nu forvandlet til noget, som ville lukke det meste af Danmark i samme situation. Det er heller ikke sådan, at alt kører, for mens jeg sidder her på skolen og skriver, går læreren ud i klasser med 3-4 elever i hver klasse, endda alle elever er lokale! Med en anelse mere indsats kunne de også have honoreret lærernes fremmøde. Men vel ikke noget at sige til, at de holder „sne-fri“.

Jeg studerede situationen rundt om huset i aftenens og nattens løb, og da driverne voksede i indkørslen, i haven og på gaden til lidt over bilhøjde, besluttede jeg, at landet ville ligge øde til morgen, og der ingen chancer var „what so ever“ for at komme på skolen i Selfoss til morgen. Besked til Sólveig: Afbud – sne! Dynen op over hovedet og så blev der sovet videre!

Klokken 8 stod jeg op og så, at begge overboernes biler var væk, og at der var gravet en kanal ud til gaden. I det samme kom sneploven, og gjorde det igen hver halve time herefter. Nu var det bare op til mig at grave min egen bil fri. Da jeg åbnede døren ud, så jeg ind i en 1 ½ meter snedrive, som havde blokeret min indgangsdør.

DSC02242

Man aner bilen, der er lys i min stue!

Efter morgenmad skulle der graves – der var livlig trafik på hovedvejen uden om Eyrarbakki, altså ingen forhindringer der!

Iført vintertøjet fandt jeg en af de 2 skovle de andre beboere havde stillet og begyndte at skovle. Et kvarter efter var jeg allerede færdig: Indkörslen var blæst fri i løbet af natten, og snart var bilen fri.

Jeg havde ikke tænkt over eller lagt mærke til det, men nu så jeg til min skræk, at hoveddøren på et tidspunkt må have sagt SSLAMMMMMM! Okay, hvis ikke det lige var for det faktum, at nøglebundtet med husdørsnøgle og bilnøgle nu lå inde bag en smækket dør! Havde jeg husket at slå låsen fra??

Et hurtigt tag i håndtaget dræbte det håb øjeblikkeligt!

Overboen er i familie med udlejer, så på en eller anden måde, på et eller andet tidspunkt skulle jeg nok komme ind igen. Men hvornår?? Begge biler var væk, og et par tryk på dørklokken gav ingen respons!

Med penge på lommen kunne jeg drikke en kop kaffe i caféen – som er lukket hele formiddagen! Rauða Husið åbner også først om eftermiddagen. Jeg kunne ikke blive ude i snestormen – jeg MÅTTE ind et sted. Bryde ind?? Var kirken åben? Banke på et sted, hvor der var lys??

DSC02245

Så er indkørslen fri!

Heldigvis har jeg 3 dage om ugen arbejdsplads på byens skole, og der kunne jeg vel være indenfor, indtil jeg kunne komme ind! Jeg kunne måske oven i købet få lavet noget eller være med i nogle timer – de efterspørger meget, at jeg kan være med i flere timer. Absolut intet liv i byen på gåturen hen til skolen. Det er jo egentligt ikke så langt!

Men alle steder så jeg hjulspor ud fra husene: Alle var taget på arbejde alligevel! Undtagelsestilstand? No way! Bare en almindelig vinterdag!

Der blev taget godt imod mig på skolen – de få elever passede sig selv, og lærerne holdt uformelt lærermøde! Godt skolen ikke var lukket. Det ville den måske have været i Danmark!

DSC02252

Mens jeg skriver dette har jeg den fineste udsigt ud på et romantisk vinterbillede mod nord. Driverne på parkeringspladsen er godt halvanden meter høje, snevoldene langs vejene endnu højere. På markerne udenfor byen går henved 100 islandske heste. Nogle har det vældig sjovt lige nu og laver bukkespring! Også DE har overlevet!

Nu kommer bilen med den varme mad til elever og ansatte! Island fungerer! Der er mad, og på et tidspunkt løser min situation sig vel også!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *