Fastelavn

 

DSC02351

Det er helt bevidst jeg har valgt dette billede af 2 elever fra 9.klasse til at illustrere islandsk fastelavn, Pigerne har forklædt sig som “the biggest loosers in Iceland”. De henviser til et tv-program, hvor veltrænede islandske atleter knokler med en håndfuld overvægtige personer fra Island, som dyster om, hvem der kan tabe sig mest i et træningsforløb. Man er ikke specielt kede af at deltage i dette program. Faktisk så jeg en lokal avis “prale med” at hele 2 personer (kvinder) her fra Selfossområdet deltager i udsendelsen.

Hvis man ikke passer meget på, kan man let blive kandidat til den udsendelse, og der er – desværre – rigtigt mange her, som (ligesom jeg selv) vejer alt for meget. For fastelavn er den periode, der ligger lige inden fasten, og der byder traditionen, at man får tanket godt op, så man har noget at stå imod med.

De fleste her har det dog med fasten, som manden som led af bulomi, men ikke kunne kaste op igen: De spiser bare igennem!

Islandske fastelavnsdage.

fastelavnsboller

Bolle-dagur – bolledag!!

Denne dag kaldes hvidemandag i mange katolske lande, fordi man skal spise lyst mel, mælk og æg! Her i Island er det nærmest et orgie i klassiske fastelavns-boller (vandbakkelser creme,  syltetøj og riiigeligt flødeskum, gerne med en solid ckokoladeflage overpå.)

Her spises de fra morgenstunden og i rigelige mængder. På lærerværelset i Thorlákshöfn var der således allerede ved 9-tiden dækket op med de klassiske. Fra bageren!

Men Hrafn (udtales “rap”) er en ikke helt almindelig kok, som står for skolemaden. Han har arbejdet 10 år i Hobro og et halvt år i Sønderborg, og taler perfekt dansk – og laver fremragende mad.

Da jeg troskyldigt havde opsøgt hans fremragende salatbar til frokost –  (hvem andre tør feks. servere hummus i skolens salatbar?? ) – råbte han efter mig:

  • Skal du ikke have en flødebolle??  Sådan mødte jeg Hrafn!

Hans fastelavnsbolle var lavet af fuldkornsmel, var uden sukker og med syltede rabarber under flødeskummen, som ikke var for rigelig, og uden tilsat sukker. En god, mørk chokolade lå i en fint, tyndt lag over bollen (ingen cholkoladeglasur her!

Jeg smagte ikke de bager-bagte, men Hrafns var fantastiske! Struktur, syre og sødme i god balance og gode råvarer! Og én var rigeligt!

Sprengudagur = sprænge-dagen!

Andre steder: Flæske-tirsdag.

gule ærter

Opskrift: Man tager røget, saltet lammekølle, skærer i tern og koger sammen med gul ærtesuppe og porrer! Det spiser man sammen med kogte kartofler, dampede gulerødder og kålroe. Gerne 3- 4 portioner, hvilket er fristende, pga. den lækre velsmagende, simple veltillavede ret. Derhjemme spiser man det igen om aftenen, og efter et par gode portioner her også, gerne sammen med familie og gode venner, spisen man en mintpastil:

KABOOUUM!

Askeonsdag.

Nu går man ikke længere med små stofposer med aske syet på tøjet på denne dag, men til gengæld klæder man sig ud!

öskudagur

Asken skal symbolisere askese/nøjsomhed, afholdenhed, her: Faste.

Min gode kollega Haukar mødte sådan ind på lærerværelset:

DSC02342

Også andre var klædt ud. Selv havde jeg for 25 kroner i genbrugsbutikken og TIGER i Selfoss fundet en kasket og en rød klovnenæse og nogle hvide handsker. Sammen med mit almindelige tøj lignede det meget god en klovn!

Selvom eleverne generelt er generte overfor hinanden, er der alligevel over halvdelen, som springer ud i sminke, ansigtsmalerier og kostumering .

I hver klasse er der diplom til eleven med den bedste udklædning. Fastelavns-komiteen, bestående af en elev fra hver klasse, går rundt og bedømmer dette og voterer. En ny pige på skolen vandt for bedste udklædning! Det viste sig at være en dreng fra 8. klasse, som helt gennemført var dressed up som en kvindelig model. Der var brugt timer på forberedelse der!

DSC02347

Undervisningen blev afbrudt midt på dagen for kåring af udklædte og en medrivende quiz mellem lærere og elever, som lærerne trods stor ihærdighed kun vandt på omkamp: Gæt og grimasser!

Og så fik man tidligt fri (efter frokosten), for nu skulle der synges:

Udklædte børn går rundt til byens erhvervsdrivende – hovedsageligt – og synger en sang, hvorefter der vanker slik! Børnene skulle jo gerne have et lager i fasten, så de overlever!! Der var en tv-reportage fra en virksomhed i Reykjavik, hvor børnene stod i en 100 m. lang kø for at få lov til at synge. Var det mon nede på chokoladefabrikken??

Der slås også katten af tønden, som til vores fastelavn. Og således går alle trygt fasten i møde i forvisningen om, at der både er fastelavnsboller og gule ærter i overskud fra dagene før.

DSC02345

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *