Vinterferie I

snestormsheste

Støvsuget, gulvet vasket, opvasken væk, sengene redt og dobbelsengen dækket op med nyt betræk: Islands inspireret, som skal erstatte noget af det, jeg har med, og som jeg positivt ved, at jeg købte i 1976, da jeg flyttede til Kolding!

Lang ventetid lørdag, men endelig er det tid at sætte sig i bilen og køre til Keflavik: Magda kommer!

Det bliver en travl – og dejlig uge! Travl, fordi jeg skal arbejde, dejlig, fordi Magda ikke skal, og kommer hele ugen! Hun hoster noget, og har ligget syg hjemme. Nu skal en uges ferie i Island gøre hende helt rask.

thor

Jeg har købt billetter til den islandske pokalfinale i basketball. Hvis man er på skolen i Thorlákshöfn, møder man den stolthed byen har i forhold til det mandlige basketballhold, som er i top 5 i Island i år og for første gang i klubbens historie er i en finale. Alle skal til Reykjavik og støtte holdet, og køber man billet i byens hal, er det halv pris ift.   at købe ved indgangen.

Jeg ved ikke, om Magda er frisk nok til pokalbasket, og jeg ved, at vi ikke kan nå hele kampen, men så snart hun synes om ideen, sættes speederen til, og vi finder hurtigt hallen kort tid før 1. halvlegs afslutning. Hallen koger: Både tilskuere fra Thorlákshöfn og fra KR, det pt. førende hold i Island er højrøstede – og mange. Vi finder ingen ledige pladser, men ser resten af kampen siddende på en trappe sammen med de grønne! De fører overrakende med 2 points ved pausen, men de glemmer af spille hurtigt og at spille sammen, så når man har en amerikaner på holdet, som mener SELV at skulle vinde kampen, slutter det med et nederlag, om end med æren i behold!

Det siges, at Securitas overvågede den lille havneby, mens kampen blev spillet. der var ingen andre tilbage i byen!

Søndag formiddag er der strålende solskin fra ved 9-tiden, og vi går gennem byen. Hekla og Tindfjall og Eyjafjellajökull er meget tydelige mod øst.

DSC02364

Efter den 2. morgenkaffe kører vi til Urridafoss, som ligger i Thjórsá-elven, Islands vandrigeste. Smukt, smukt, særpræget!

En dejlig kop kaffe – og en søndagskage – på den hyggelige Kaffi Krus i Selfoss afrunder eftermiddagen.

Det er også Valentins-dag, og selvom det er noget romantisk, amerikansk pladder, beder jeg alligevel Magda gøre sig klar til en køretur om aftenen. Vi kører de ca. 15 km til Fákasel, hvor jeg har tænkt vi skal se deres flotte show med beretningen om den islandske hest.

fakasel

Scenen er en ridehal og bagtæppet er 45 m. bredt, så det er noget af en widescreen-oplevelse, og showet er både smukt og flot. Bagefter kommer vi med i stalden og ser alle aktørerne få deres velfortjente aftenhø, sammen med deres kammerater, som de skifter med, når de skal vise 2-3 shows pr. dag. Magda har også spørgsmål til arrangører og staldpersonale om hestene, så jeg tror det var en god overraskelse.

Arbejdsdage.

Mandag morgen – og tirsdag – kører Magda mig i skole, så hun kan have bilen og komme til Selfoss: Jeg har set, at der er en butik med rideudstyr – til en overkommelig pris, og har i et presset øjeblik fortalt Magda dette!! Bukser og støvler! Det SKAL man have, når man kommer til Island 4 gange i år!

Det er regnvejr, og vi nyder at sidde hjemme og holde øje med vejret, lave mad – og strikke! Selfoss har også butikker, hvor godt strikkegarn er billigt! Handsker og sokker! På en uge er familien ekviperet!

DSC02366

 

 

 

 

 

Vi kører til det varme vand i Stokkseyri  Sundlaug tirsdag. Det er her man får tilbudt en kop stærk, god, frisklavet, italiensk kaffe på bassinkanten, lige så snart man er gået i potten! Jeg tror han laver kaffen mens man klæder om og bader. Skolens pedel er der også, og vi hilser, men det er først efter et par ordvekslinger, at vi finder ud af, at vi har mødt hinanden før. Som han siger: Man kender jo oftest kun hinanden med tøj på, så det sker tit, at man ikke kan genkende hinanden i hot-potten! MIN undskyldning er, at jeg tager brillerne af, når jeg går i svimmingpoolen.

reykjardal

Reykjadalur.

Ugens erklærede mål er at vandre de ca. 3 km. fra Hveragerdi til Reykjadalur, hvor kogende vulkanvand opvarmer et vandløb til lige netop hot-pot-temperatur. Så torsdag efter arbejde pakker vi rygsæk med badetøj og tørt skiftetøj og begiver os op ad bakken, så vi kan komme ud og sidde i det varme vand.

Det er en anstrengende tur, fordi der flere steder ligger sne, som er hårdt at vandre i, men vi har en fin tur derudaf. På et tidspunkt, ca 5-600 m. fra slutmålet stopper vi dog: Der blæser en noget kold vind, og hvad værre er: Himlen bag os er blevet mørk og solen er skjult, så vi ved ikke, om det begynder at sne, så vi kan få en hård tur tilbage, Så vi beslutter i stedet at gå ned igen uden at have været i vandet. Det bliver en kold tur, og vi går, vandrer, klatrer i godt 2 timere uden pauser, før vi er tilbage ved bilen og et toilet, som Magda har kigget efter på det meste af turen.

På hjemturen køber vi fisk til aftensmaden og skynder os hjem, først for at få et varmt bad, og senere ½ time under et par varmende dyner. Det er ikke godt at køre 20 km i svedfugtigt og koldt tøj, og vi glemte at skifte til noget tørt, da vi kom ned fra fjeldet.

Vi laver plokkfisk, spiser og går i seng, igen forgæves spejdende efter det nordlys, som jeg – næsten – har garanteret ville være på himlen hver aften.

ishest

Heste.

Fik hun slet ikke redet?? Næh! Men hun fik nogle fine oplevelser med heste.

a) Fákasel hesteshow

b) masser af heste i store flokke på markerne, når vi kørte tur

c) besøg på et stutteri tæt på Selfoss, hvor en fynsk pige træner ungheste. Så bla. verdens højest kårede hoppe og fik masser at vide om avl og om træning af hestene

d) besøg hos Bakkaheste og Jessica i Eyrarbakki, hvor der blev lavet aftaler om rideturene i påsken.

Jeg tror, hun er godt tilfreds med sin rejse til Islands denne gang, hvor vi også fik tid til at klarlægge mere om den store sommertur! MEN: Der er tomt, tomt, tomt i huset, da jeg kommer tilbage!

Min egen vinterferie er startet: Næste uge har jeg kun aftaler mandag, tirsdag og torsdag, da skolerne her har 2-3 dages vinterferie. Mere om det i Vinterferie II.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *