Keltiske munke

Man daterer tiden for de første bosættelser (Landnam) i Island til år 871+-2.

I en fin udstilling i Reykjavik kan man se en af de aller-første gårde fra den tid!

Men har der været noget før dette??

Ja, det viser sig jo, at keltiske folkeslag og munke har søgt tilflugt i Island længe før her egentlig var bosættelser. En smuk og kold aften i slutningen af april blev jeg inviteret af Lene til at tage med ud til hendes svigerfamilies sted lige uden for Hella, hvor de sammen ejer 170 tønder land.

I tilknytning til gården er der en hule, hvor Lene og hendes mand Hördur tog mig med ned. Hulen ligger mørk og skjult, men når man kommer derned og vænner sig til det sparsomme stearinlys, åbner der sig en helt ny (gammel) tid.

Rummet ligner et lille kirkerum, og det viser sig også, at der ER spor efter et alter og 3 kors i endevæggens sandsten!

Det har muligvis været sådan, at munkene har søgt tilflugt i denne – og andre huler – for at være i fred for hærgende vikinger og sørøvere. Hulen har været meget større: En sidegang, som er blokeret med sten og lavablokke, har en gang været hulens anden udgang, men i et af de mange jordskælv er gangen styrtet sammen, og der er nu blokeret for den.

I nyere tid (inden for de seneste 100 år) har hulen blandt andet været brugt til opbevaring af hø. Med en konstant temperatur året rundt på 4 grader, har det været som at opbevare foder i en kælder. Men der har også været får her om vinteren, og deres antal og den begrænsede plads har gjort, at de har slidt godt på den nederste del af væggene. Blandt andet har de slidt og knækket 2 af de indhuggede kors i endevæggen, hvor man må formode, at alteret har været for måske 1200 år siden.

Nationalmuseet i Island har påtaget sig at sikre, at hulen ikke forfalder, ligesom familien her også sørger for, at hulerne ikke overrendes. Jeg siger heller ikke hvor de er, men vil tage forskellige medrejsende ned og se dem, når vi er på gennemrejse.

 Vi går op i aftenlyset og blændes dels af den skarpe, vandret skinnende sol og af Hekla, der ligger her lige uden for døren.

Min islandske historie blev i aften rykket endnu længere tilbage!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *