Præsident

Den 15. maj slutter tilmelding af kandidater til posten som Islands næste præsident. Det er en spændende affære på mange måder, men også lidt uforståelig for os, der bare kender monarkiets måde at finde afløseren til landets højeste post.

Kandidater

Præsidentvalgsreglerne siger, at alle, som er islandske statsborgere og over 35 år gamle, kan opstille til præsidentposten, statistisk set omkring 200.000.

Og det ser ud til, at ”de fleste” af dem opstiller til præsidentvalget den 25. juni, idet der lige nu er 16-18 mulige kandidater!

gudni

Dagens meningsmåling siger, at Gudni Th. Johanneson, historiker, forfatter og lektor ved HI, Islands Universitet, er favorit. Han fører foran den nuværende Ólafur Ragnar Grimsson, den nuværende præsident gennem 20 år.

Og dog: Han blafrer i vinden! I sin nytårstale sagde han, at nu var det slut. Efter uroen om statsministeren, som “blev gået” pga. Panama-skandalen, besluttede han alligevel at stille op, vel sagtens for at forsøge at få ro på landet.

Grimsson

Så dukkede imidlertid præsidentfruen op i Panama-papirerne! Så i dag (9. maj) har han trukket sit kandidatur. Nok RET klogt!

Af andre kandidater kan nævnes David Oddson,

 Oddson

chefredaktøren for Morgunbladid, som HAR været Islands statsminister, og forfatter og miljøaktivist Andri Snær Magnason.

Portraits of Andri Snær taken during Iceland Airwaves Music Festival 2014 in Reykjavik, Iceland. November 6, 2014. Copyright © 2014 Matthew Eisman. All Rights Reserved

 

 

 

 

Derudover en masse, som pga. af enkeltsager er kendte i mediebilledet i Island.

Jón Gnarr

Entertainer og stand upper Jón Gnarr, tidligere borgmester i Reykjavik, har dog takket nej, men Benedikt Kristjan Mewes, af tysk afstamning og kandidat til at blive Islands første homoseksuelle præsident, og mange, mange flere optræder i dette brogede billede!

mewes

En præsidentperiode i Island er 4 år, og posten er mere end en galionsfigur, idet præsidenten har egentlige politiske beføjelser, hvilket den nuværende præsident har vist et par gange i forbindelse med den økonomiske krise i Island.

EM-kandidat!

Men måske bliver dette misk-mask af kandidater overhalet af en svensker, regler eller ej!

lagerbäck

HVIS Island bliver europamester i fodbold, vil den svenske træner for landsholdet,  Lars Lagerbäck være den mest populære mand i Island, og så vil han overhale enhver af de andre kandidater!

Eller måske Greta Salome, hvis hun vinder det europæiske melodi grand prix!! Det ville også være populært!

salome

Meget lidt imponeret!

På lærerværelset blev der på islandsk-svensk-dansk diskuteret de nuværende kandidater. Alle islændinge var skuffede over udvalget og mente faktisk ikke at nogen af kandidaterne var egnede til posten. Helst ville de spørge sagnkundige Vigdis Finnbogadottir, om ikke hun ville gøre et comeback!

vigdis

 

Billedet er broget, mulighederne er mange!                Vælg selv ud fra billederne!

Jeg lyttede interesseret, men afholdt mig fra at sige noget! Godt nok fremgår jeg af gode grunde ikke i skatteskjulsskandalen, og jeg er heller ikke islænding.

Men: Tænk om jeg kom til at sige så meget interessant, at jeg også blev kandidat?? Eller valgt??? Det har jeg ikke tid til: Nu skal jeg HJEM til ordnede forhold!

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *